Nu är semlorna här igen

Vetebullar med ett lager mandelmassa, massor av grädde och florsocker på toppen. Nu är de populära delikatesserna här igen. Säsongen för semlorna börjar ta fart.

Från och med nästa vecka är säsongen för semlor i full gång berättar Janne Andersson.

Från och med nästa vecka är säsongen för semlor i full gång berättar Janne Andersson.

Foto: Karolina Wiborn

SÖDERKÖPING2014-01-10 14:07

På Jannes bageri fanns det semlor redan dagen före nyårsafton, men det är inte förrän i nästa vecka som försäljningen förväntas komma igång ordentligt.

– Försäljningen på semlorna börjar stegra nu och kulmen är förstås fettisdagen. Sedan brukar det dala ganska snabbt efter det, säger Janne Andersson.

Fram till påsk kommer bageriet att baka semlor. Sedan har de uppehåll tills det är dags för saffranssemlorna i december.

I år är fettisdagen den 4:e mars. Då beräknar Janne Andersson att de kommer sälja upp mot 2500 semlor. Just nu säljer de kanske 100 stycken varje dag, som inte är en tisdag. För på tisdagarna har de erbjudanden och då brukar de gå åt fler. Under de kommande tisdagarna förväntas de sälja mellan 500 och 700 stycken.

– Vi började för 25 år sedan med att försöka få folk att köpa fler semlor på tisdagar. Vi vill ha en dag då semlorna räcker även fram till kvällen, säger Janne Andersson.

Det är vanligt att semlorna går åt tidigt på dagen. Men en dag i veckan ser de till att semlorna säkert finns kvar ända fram till stängning.

– När jag var barn åt vi bara semlor på tisdagar. Då kallades de för tisdagsbullar, säger Janne Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om