Boken Under det rosa täcket som kom ut för 16 år sedan fick stor genomslagskraft. Även den nyutgivna boken som tar upp ekonomiska system och kopplar det till miljö, hälsa och välmående är omdiskuterad. Enligt Björk lever vi i en ohållbar situation, där handeln styr människan.
Varor härskar- En ökad produktivitet motsvaras av en ökad konsumtion. Produkten härskar över människan och hennes behov, säger Björk.
Företag i Sverige lägger cirka 60 miljoner kronor per år på reklam och marknadsföring. Varorna ersätter det grundläggande behovet hos individer, som kärlek och gemenskap. Genom konsumtionen skapas en snedfördelning av resurser.
- Det finns en orättvis ekonomisk fördelning i världen. Alla håller med om att mat är viktigare än mobiltelefoner, men efter att vi sagt det kan man konstatera att det är en helt meningslös utsaga.
Exempel hon tar upp är att en man i västvärlden kan köpa potensmedel, medan en sjuk person i tredje världen inte har råd med malariamedicin.
Höga kravNina Björk vill vända på begreppen, ge en annan syn på ekonomin.
- Människan behöver luft, vatten, mat, omsorg och kärlek. Den yttersta människan behöver egentligen inte varan, säger Björk.
Konsumtionen leder också till konkurrens, som i sin tur ställer högre krav på individen. Detta kopplar hon till stress och ohälsa.
- Det föder en rädsla och en känsla av att vara jagad. Människan är i ett bävande tillstånd, där är vi idag.
Föreläsningen hölls på Stinsen under onsdagskvällen.