Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Närproducerat, pölsa och fiskbullar

Foto:

Söderköping2015-12-11 18:00

Vi befinner oss idag i kött- och fläskaffären på Storgatan och året är någonstans på 1930-talet. Innehavaren, herr Svensson, berättar att denna affär uppfördes åren 1922-23 och har då bara ett tiotal år på nacken. Härinne är julhandeln i full gång och som vanligt så här inför denna högtid ökar försäljningen med råge. Från restauranger och andra matställen beställs allt i köttväg bl.a. från denna affär, närproducerat förstås fattas bara annat! På hyllorna trängs alla konservburkar med ett par lådor plommon, till karrén förmodar jag. Längst upp på hyllorna erbjuds safter av de olika slag, vin och annat starkt upphörde ju att säljas i affär i slutet av 1910-talet. Förresten, visste du att konservburken har anor ända ifrån slutet av 1700-talet? Det dröjer emellertid till slutet av 1800-talet innan vi i Sverige kan börja handla denna " mat på burk." De första burkarna som såldes lär ha varit så tjocka i plåten så det krävdes ibland både stämjärn och hammare för att öppna dem.

De burkar vi ser på bilden innehåller förutom den så populära kalopsen: skinka, pölsa, bönor, fiskbullar, tonfisk och makrill i olja. Några efterrättsburkar syns också, de brukar säljas bra till helgerna.

Fläsk-och nötkött inkommer nästan dagligen och det plingar i dörren ofta under dagen då folk kommer in och inhandlar det som behövs till den stundande storhelgen. Skinka förstås, med en rejäl fettrand, vad annars? Och så korven förstås: fläskkorv, spickekorv, medister och prinskorv. Lite skämtsamt kallas prinskorven ibland för " änglanubb " meddelar herr Svensson. Knackvursten säljes till ett lite billigare pris än de andra korvarna, alla har ju inte råd med dyr mat. Vidare i affären: rökt fläsk, medvurst, leverpastej och syltor, en av syltorna kallas för lungmos då lungan har använts till att skapa denna till smaken lite ovanliga variant. Jag vill ej uppehålla ägaren längre och efter att ha inhandlat några präktiga fläskkorvar tackar jag för mig ty sannerligen skall det inte smaka med denna korv och rotmos därtill! Utanför på Storgatan och på de andra gatorna i staden råder full kommers ty det här utspelades på den tiden då innerstadens affärer kunde erbjuda allt som kunderna kunde behöva. Och stormarknader, det skulle dröja många år dit! Jag tackar S:t Ragnhilds gille för lånet av bild.

Bilder från förr

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om