Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När medeltiden fick ett ansikte

När Eon grävde för utbyggnad av fjärrvärmenätet i medeltidsstaden Söderköping fanns arkeologerna på plats. Nu visas en del av fynden i en utställning på biblioteket Stinsen. Här visas också "Kanalmannen", skelettet som hittades av två tonårspojkar i vintras.

"Kanalmannen". Dödskallen som hittades av två tonårspojkar i Göta kanal i januari visade sig tillhöra en man som begravts på en medeltida kyrkogård. Mannen begravdes utan kista, med armarna i kors på magen.

"Kanalmannen". Dödskallen som hittades av två tonårspojkar i Göta kanal i januari visade sig tillhöra en man som begravts på en medeltida kyrkogård. Mannen begravdes utan kista, med armarna i kors på magen.

Foto: Kjellberg Anita

SÖDERKÖPING2008-03-29 03:00
Utställningen, som invigs idag, är ett samarbete mellan Östergötands länsmuseum, Söderköpings kommun och Eon. - Vi är glada för att länsmuseet gått med på att så snabbt ställa ut föremålen, säger Monica Stangel Löfvall vid Information och kultur. Grävningsarbetet pågick mellan den 3 oktober och 14 december 2007. Totalt undersöktes en sträcka på ca 750 meter, vid Breda gränd och Ågatan, under vilken Lillån löper, i en kulvert. Lång historia
Där Storån och Lillån möts låg den hamn som var så viktig för den medeltida handelsstaden Söderköping. - Den här lilla staden har en fantastisk och lång historia, säger arkeologen Christer Carlsson och citerar kollegan Olle Hörnfors: "Det är som två städer: det ni ser ovanför ytan och den stad som finns under ytan". - Det ska ske fler nedläggningar av värmeledningar i gatorna och vi är naturligtvis glada för det, säger Christer Carlsson som ser det som en möjlighet att kunna lägga fler bitar historia på plats. "Det är som ett pussel, arkeologi, där man får små bitar med information hela tiden". 15 husgrunder
Arkeologerna hittade kulturlager och lämningar från främst två tidsperioder, medeltiden och 1600-talet. Pålar från 1600-talsbebyggelsen går rakt igenom de medeltida husgrunder som hittats, rester av knuttimrade trähus. Det är tack vare den blöta, leriga marken som träfynden bevarats, genom att syret inte kommer åt att tränga ner i marken. Total hittade man 15 husgrunder längs det smala, grävda schaktet, från år 1250 fram till 1950. Bland medeltidsfynden som visas på Stinsen finns keramik, ett lock till en tunna, ett spant till en båt, och vardagsföremål som en ullsax, en benflöjt och en skridsko gjord av ett hästben. Mannen i kanalen
Allra mest spännande för arkeologerna är fynd som ringar in var den medeltida kyrkan S:t Ilian legat, en kyrka som varit försvunnen i 500 år. "Kanalmannen", vars dödskalle hittades av två tonårspojkar i den torrlagda Göta kanal i januari i år, efter att utgrävningarna egentligen var avslutade, är ett sådant viktigt fynd. Profiltegel
Mannen, 1,78 lång, ca 40 år, med reumatiska fingrar, begravdes en gång på den medeltida kyrkogården. Bredvid skelettet fanns profiltegel från medeltida valvbågar. Kanalen byggdes på 1820-talet rakt igenom kyrkogården. I kanalbolagets årsberättelse från år 1842, då man skulle täta en läcka, står att läsa att man grävt sig igenom grundmuren till kyrkans torn, en information som legat gömd nästan 200 år. Delar av kyrkan kan finnas kvar under kanalvallen, vid kanalmagasinen, i kvarteret S:t Ilian.
Medeltidskyrkan S:t Ilian var i bruk från 1200-talet till och med 1500-talet. Det var troligen den tyska stadsbefolkningens kyrka. S:t Ilian är en försvenskning av S:t Aegidius, ett i Sverige ovanligt helgon. Kyrkobyggnaden övergavs när församlingen slogs ihop med S:t Laurentii 1530. Den kan ha förstörts vid den stora krigsbranden 1567.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om