Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Museet som var själagård

Stadsmuseet i Söderköping kan vara från 1200-talet eller äldre. Klart är dock att det fanns på plats i slutet av 1400-talet.

Har forskat. Förre kyrkoherden Per Kjellgren i Söderköping har forskat om stadsmuseets gamla hus och har hittt dokument från 1482.

Har forskat. Förre kyrkoherden Per Kjellgren i Söderköping har forskat om stadsmuseets gamla hus och har hittt dokument från 1482.

Foto: Sören Boström

SÖDERKÖPING2016-07-24 11:00

Det har förre kyrkoherden Per Kjellgren kommit fram till i sin forskning om huset.

– Jag har från Riksarkivet i Stockholm fått fram ett pergamentsbrev mellan borgaren Helga Spjuth och herr Karl Knutsson Gera, som handlar om att de byter fastigheter med varandra.

– Den ena fastigheten var tomten precis bredvid tomten med museet på. Och i pergamentsbrevet nämns att till fastigheten som Gera köpte, gränsar en tomt med själagårdshuset på. Och själagårdshuset var det här huset som idag är museum.

Vad är då ett själagårdshus?

– En själagård var en kyrklig anordning, som alltid skulle ligga nära en kyrka och det gör den ju i det här fallet, det vill säga S:t Laurentii kyrka.

– Och i den kyrkan som var kopplad till en själagård, skulle det finnas ett speciellt altare, som var ägnat åt alla själar. Och i såna kyrkor firade man sedan mässor, för de som bodde här och sedan delade man ut allmosor till de fattiga på Alla själars dag.

Så de som bodde i själagårdshus var alltid fattiga?

– Nja, det var nog människor som varit förmögna, men av någon anledning kommit på obestånd på grund av sjukdomar och annat. Då kunde man betala en inträdesavgift som hette provent, för att komma in på själagården och i och med det fick man sitt husrum och sin mat här. Ett sätt för dom att garantera sin ålderdom.

Vilka år tror du museihuset fungerade som själagård?

– Kanske från 1200-talet när S:t Laurentii kyrka byggdes, men det är oklart. Däremot är det klart att själagårdshuset försvann i samband med reformationen på 1500-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!