Mur hittad på museum

Hur gammalt är stadsmuseet i Söderköping? Den frågan kanske får ett svar under den pågående renoveringen av husets fasad.

Renoverad gavel. En av gavlarna på stadsmuseet i Söderköping är redan renoverad. Nu fortsätter man med resten av ytterfasaden på huset.

Renoverad gavel. En av gavlarna på stadsmuseet i Söderköping är redan renoverad. Nu fortsätter man med resten av ytterfasaden på huset.

Foto: Mikael Strand

SÖDERKÖPING2016-07-12 15:30

– Vi har hittat en mycket gammal och väldigt intressant grundmur, bakom den gamla putsen som knackats bort, säger Lars Lindh, intendent hos S:t Ragnhilds gille, som numera har sin verksamhet i huset, som inrymmer stadsmuseet.

Vad är det för grundmur ni hittat?

– Det är gråsten som finns inmurad i ytterväggen, av samma sort som i bland annat Visby ringmur, som är från 1100-talet. Men om den här väggen är lika gammal vet vi förstås inte, men vi skulle gärna vilja veta.

– Dessutom, säger Lars Lindh, har vi knackat ut ett sedan länge igenmurat fönster, som har ett alldeles speciellt, kyrkligt utseende. Vi är ganska säkra på att det här fönstret murades igen runt 1780, i samband med att översta våningen byggdes till på huset.

Hur känns det att få huset renoverat av ägaren, Söderköpings kommun?

– Det känns som en tidig födelsedagspresent av kommunen, inför gillets 100-årsjubileum 2018, säger Lars Lindh. Och när jag ändå är i presenttagen, har jag en önskan till.

Vilken då?

– Att kommunen gräver ner sig runt ytterväggen ända ner till botten av huset. Dels för att dränera den gamla husgrunden, dels för att ta träprov på risbädden under huset och sedan via c14-metoden, datera exakt när huset byggdes.

– Jag säger inte att det är så, men kanske är huset ända från 1100-talet och i så fall skulle det vara Söderköpings kanske allra äldsta hus. Det vore ett besked som heter duga i så fall, som 100-årspresent 2018!

Sedan vill Lars Lindh gärna ha med en rättelse i tidningen:

– Det stod i Folkbladet för ett tag sedan, att någon ville att Söderköping skulle få ett museum, som berättar om stadens historia.

– Men det är alltså något vi haft väldigt länge här i Söderköping och i det här huset visar vi bland annat mycket av det som hittats av arkeologer via utgrävningar under årens lopp. Och jag kan lägga till att museet håller öppet även nu under renoveringsarbetet.

Lars Lindh kommer också med ytterligare en 100-årsönskning:

– Många av objekten som hittats i Söderköping, förvaras hos Länsmuseet i Linköping och i Riksmuseet i Stockholm. En dröm vore att vi åtminstone fick låna ner en del av dessa föremål i samband med vårt 100-årsfirande 2018. Vi ska i alla fall lägga in en ansökan om detta, för att få en extra fin utställning under jubileumsfestligheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om