Händelsen ägde rum i maj och har anmälts av boendet enligt Lex Sarah som ett allvarligt missförhållande. Personen fick enligt anmälan ingen smärtlindrande medicin och lämnades ensam i sängen med mat så att risk för kvävning fanns.
Åtgärder har tagits efter händelsen. Enligt Anna Malmström, en av två enhetschefer på boendet, läggs nu ökat fokus på att utbilda ny personal. Boendet har fått som åtgärdsförslag att säkerställa informationsöverföringen och personalen kommer att utbildas i dokumentation.
– Det är något vi konsekvent jobbar med att förbättra men efter den här händelsen jobbar vi ännu mer med det, säger Anna Malmström.
På Birkagården genomgår personalen regelbundet utbildning i Demens ABC, som är Svenskt Demenscentrums webbutbildning och som är baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Det var två år sedan sist men till hösten anordnas utbildningen igen.
– Den var planerad sedan innan, säger Anna Malmström.
På uppdrag av socialnämnden ska också behovet av ökad bemanning och kostnader för detta utredas. Under den helg när händelsen skedde var två ansvariga personal, på åtta boende, i tjänst.
– Jag skulle inte säga att det är på grund av det men det kan vara en följd av för lite personal. Vi behöver bli fler, säger Anna Malmström.
Man ska också arbeta för ett närmare samarbete mellan boendets olika avdelningar.
– Så att vi kan stötta varandra.