På Barn- och utbildningsnämndens möte under tisdagen togs beslut om en höjning av elevpengen för förskolebarnen i kommunen; elevpengen ska skrivas upp med cirka fem procent.
– Det innebär ungefär 4000 kronor i ökning per barn i de kommunala förskolor men ökningen gäller också de fristående, berättar Anders Bevemyr (S), ordförande i Barn och utbildningsnämnden.
– Ökningen blir något större för barnen i de fristående verksamheterna eftersom det ingår vissa saker i de kommunala som till exempel samlad elevhälsa och lokalhyra.
För 2016 – alltså innan höjningen – ligger elevpengen för 1-3-åringar i kommunala verksamheter på 92 412 kronor per år och barn. För 4-5-åringar är motsvarande siffra 71 856 kronor. Detta ska jämföras med de fristående verksamheterna där elevpengen för 1-3-åringar är 129 372 kronor och för 4-5-åringar 106 932 kronor per år och barn. Från och med 2017 blir det alltså en höjning med fem procent – ambitionen är i första hand att höja personaltätheten.
– Vår uppfattning är att vi vill ha fem barn per vuxen i förskolan, just nu ligger vi lite över den siffran. Men samtidigt är det ju förskolecheferna som tar beslut om vart pengarna ska gå, vilka behov de ser, tillägger Anders Bevemyr.
Folkbladet når förskolechefen Monika Lundqvist som tycker höjningen i allmänhet är bra.
– Men om jag gör en överslagsräkning på vad det här skulle innebära i de förskolor jag ansvarar över så räcker det kanske till en 25-procentstjänst per förskola så det är svårt att idag säga vilken skillnad det kommer att bli, funderar Monika Lundqvist som tillägger att det hursomhelst är bra med lite mer pengar att röra sig med.
Hon kan identifiera en tydlig trend som kan kräva en omprioritering och ökade resurser.
– Vi har svårt att räcka till på eftermiddagarna. Utan att ha någon statistik på det upplever vi en förändring där alltfler barn är kvar längre på eftermiddagarna efter klockan 16. Det är ju jättebra att folk jobbar men det ställer andra krav på oss inom barnomsorgen, säger Monika Lundqvist som har upplevelsen att föräldrar idag inte går ner så mycket i tid när man fått barn.
– Därför känner åtminstone jag att vi behöver förstärka framförallt på eftermiddagarna.
Det finns 14 förskolor drivna i kommunal regi i Söderköpings kommun samt sex fristående.