Medeltidens musik på gästabudet
Söderköpings gästabud bjuder i år på en för Sverige helt unik festival för medeltida musik. Detta bland annat tack vare ett bidrag från Nordisk kulturfond. Konserter, föredrag och workshops kommer att avlösa varandra och tanken är att denna musikfestival ska permanentas.
Skådespelaren Mats Huddén har omtolkat kärleksdikterna av 1300-talspoeten Guillaume de Machaut för att göra dem begripliga för dagens publik.
Foto: Titti Olovsson
- Musiken kommer ofta i skymundan vad gäller medeltiden så vi är väldigt glada över det här, säger Lars Jonsson som förutom att vara projektledare själv är musiker.Barbro Mellqvist ser en chans för Gästabudet att bli synligt i utbudet tack vare denna satsning.- Det finns ju många medeltidsmarknader, den här musikfestivalen är en unik företeelse för Sverige och kan komma att bli Söderköpings speciella profil, hoppas hon.- Vår målsättning är att den ska leva vidare och återkomma, tillägger Lars Jonsson.Det kommer att bjudas på ett flertal konserter i S:t Laurentii- och Drothems kyrka från torsdag (10/9) till söndag. Bland programpunkterna märks den finska gruppen "Camerata Aboensis"; gregoriansk sång med ensemblen "Gemma"; "Ulv" med medlemmar från Sverige, Norge och Danmark. Och så norska ensemblen Modus som i programmet "Douce Dame" ska samarbeta med Mats Huddén kring musik och dikt av Machaut.- Jag har inte träffat dem än så det är spännande, säger Mats som gärna vill fortsätta att utforska kombinationen poesi och musik.- Fungerar det här bra kan man kanske ha ett vidare samarbete.Texttolkning
Det är inte helt oproblematiskt att läsa så pass gammal poesi som från 1300-talet. Mats Huddén har valt att bearbeta texten något.- Det är ett ålderdomligt språk och kräver omtolkning för att bli tillgängligt för dagens publik. Men samtidigt handlar det om tidlösa ämnen: obesvarad kärlek, liv och död, sanning och trohet, tillägger Mats Huddén.Förutom konserterna kommer det också att bli workshops och föreläsningar, bl a en kurs i sakral vokalmusik ledd av Veikko Kiiver, gregoriansk sångare som ursprungligen är från Estland, nu bosatt i Stockholm. Det blir också en medeltida mässa som ska hållas i S:t Laurentii. Så framförs förstås musik av det mer profana och folkliga slaget ute på gator och torg av ett flertal ensembler.Festivalen är ett samarbete mellan Söderköpings kommun, Sensus studieförbund och Söderköpings församling. Den stöds även av Regionförbundet Östsam och så Nordisk kulturfond som bidrar med 70 000 danska kronor.