Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Medeltidens mode

Korp Wallman står förmodligen för det äldsta modet på nästa veckas modevisning i Brunnssalongen. Hon har nämligen, bland annat, sytt upp "Söderköpingskjorteln", en klädnad daterad till 1200-tal.

Korp Wallman (vänster) i en krapp- och indigofärgade Söderköpings-kjorteln av 1200-talsmodell. Robert Wallmans kläder har ännu äldre anor, nämligen sen vikingatid.

Korp Wallman (vänster) i en krapp- och indigofärgade Söderköpings-kjorteln av 1200-talsmodell. Robert Wallmans kläder har ännu äldre anor, nämligen sen vikingatid.

Foto: Sandberg Niclas

SÖDERKÖPING2008-04-12 03:00
Det är bråda dagar för Korp, sex klädnader ska vara färdigsydda och klara tills på onsdag nästa vecka då man ska delta i modevisningen på Brunnsalongen. Korps ska visa kläder från vikingatid fram till 1400-tal. - Vi vill där lyfta fram kläder från olika tidsperioder för att visa hur modet förändrades över tid, säger Korp Wallman som i möjligaste mån försöker att göra plagg som har dokumentation i fynd eller förebilder. Första visningen
På Brunnen kan man för första gången se Söderköpings-kjorteln vars förlaga hittades vid en utgrävning i Söderköping 1984. Det har krävts en del research för att återskapa dräkten. - Jag och produktutvecklaren Max Lundkvist har samarbetat med kjorteln. Han har studerat klädnadsresterna i montern på Länsmuséet, därefter har vi tillsammans arbetat fram mönstren i ett datorprogram, säger Korp som betonar att hennes dräkt är en tolkning av det ursprungliga fyndet. - Det finns egentligen inga belägg för till exempel huruvida det var en mans- eller kvinnodräkt. Vi vet inte hur lång den ursprungliga klädnaden var men de flesta tolkar den som en kvinnodräkt. Statuskläder
Korp berättar att tyg på vikinga- och medeltid var dyrt, överhuvudtaget var kläder en viktig social signal om vilken status och ställning man hade i samhället. Ungefär som en Mercedes idag. På medeltiden fanns det till och med förordningar som reglerade vilka färger man fick ha på kläderna för att inte ge felaktigt intryck. - Till Söderköpingskjorteln har vi valt att använda krappfärgat och indigofärgat tyg (rött och blått), berättar Korp och håller upp dräkten som är ganska vid och stabil, sydd i ylle. Korp Wallman (född Engstrand) flyttade hit från Sala-trakten 2005 tillsammans med sin sambo Robert Wallman (De gifte sig på förra årets Söderköpings gästabud i vikingastil) och de övertog då Bielken som förvandlades till hantverksbod. Verksamheten har två ben, det ena är affärs- och Internetförsäljning, det andra syateljén och verkstaden. Affären går bra
- Det är affärsdelen vi tjänar mest på men det är verkstaden och syateljén som är roligast, tycker Korp som inte känner till så många liknande butiker i Sverige. - Jag tror att det finns en ganska stor marknad för oss just nu med det stora intresset för vikinga- och medeltid. Korp Wallmans intresse för forna tider började med levande rollspel. - Det var då jag upptäckte hur intresserad jag var av kläder, sömnad och historia, säger Korp som bytt namn till just Korp efter en roll som legoknekt i ett lajv. - Jag hade ändå kallats för det länge av mina vänner så det kom naturligt, ler Korp. Nästa stora mål för Korps är Söderköpings gästabud i september då man ska anordna en större modevisning med 20 dräkter. Nej, Korp Wallman har nog inte svårt att hitta sysselsättning framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om