Söderköping
Medborgarlöften är en del av Polismyndighetens mål att komma närmare medborgarna. Söderköping är sist ut av länets kommuner med att skriva under ett sådant och orsaken är att Brå, Brottsförebyggande rådet, ville vara med i arbetet.
För att ta reda på vilka områden som ska prioriteras har polisen utgått dels från deras underrättelsetjänst och de egna medarbetarnas upplevelser, dels från de medborgardialoger som genomförts under vintern. Förutom ett antal tillfällen då polisen mött medborgarna utan för butiker har också Äldrerådet, Företagarföreningen och några skolklasser varit delaktiga.
– Det har varit bra uppslutning, 250 personer totalt har vi pratat med, säger Peter Johansson, kommunpolis.
Vad som framkommit är bland annat att polisen är för osynlig i stan.
– Det har också varit synpunkter på våra öppettider och att det tar lång tid innan vi kommer när man ringer oss.
För att öka synligheten ska polisen börja fotpatrullera i Söderköping.
– Vi kommer att mäta hur mycket tid vi lägger på det genom ett nytt system där polisen lägger in i telefonen var man är. Det kommer bli intressant att följa upp, det ska inte vara något som bara står på ett papper, säger Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef.
Det medborgarlöfte som gavs i Valdemarsvik kunde inte polisen leva upp till eftersom händelser i Norrköping tog så stora resurser. Hur ska ni göra föra att leva upp till dem här?– Vi hamnade i ett läge hösten 2015 och våren 2016 med mycket social oro, som gjorde att vi inte kunde prioritera som vi önskade. Men att vi lyfter de här frågorna synliggör för båda organisationerna att det här är viktigt. Det kan vara så att vi inte kan öka närvaron som vi önskar, men nu har vi det fokuset på oss och kommer att jobbar för det. Yttre omständigheter kan vi tyvärr inte råda över, säger Peter Wahlberg.
Trafksäkerhetsfrågor och belysning är andra saker som kommit upp när medborgarna fått tycka till. Vägen till butiken i Östra Ryd är ett exempel där det saknas belysning, trottoarer och övergångsställen. Där är det kommunen som tillsammans med Trafikverket är ansvariga för en lösning.
– Det är en fråga på vår agenda. Det är en väg med mycket trafik och där många unga går. Antagligen skulle det behövas en gång- och cykelväg, men vi har ingen lösning idag, säger Anders Bevemyr.
Ett annat problem är den klottervåg som drabbade staden under hösten.
– Generellt är klotter något som skapar hög otrygghet och det bästa brottsförebyggande arbetet är att sanera. Det räcker med att det är två ungdomar som håller på, och de kan stå för en 100-procentig ökning, säger Peter Wahlberg.
Viktigt är också att polisanmäla all skadegörelse eftersom det ger polisen en möjlighet att utreda och jämföra så kallade taggar.