Anahita Maborez går tredje året på naturvetenskapliga programmet och är en av de som skrivit ett medborgarförslag. Hon vill att det ska bli möjligt att äta mer vegetarisk mat och det används mer närproducerade produkter i skolan. Dessutom vill hon att de ska informera om hur mycket koldioxid som släpps ut för varje portion.
– Det är inte många som vet hur mycket koldioxid som släpps ut när man producerar kött så därför vore det bra att informera om det. Jag vill att man ska kunna välja från dag till dag om man vill ha vegetariskt eller kött, säger hon.
Hennes klasskamrat Farida Amiri vill att det ska erbjudas en klimatutbildning till alla invånare.
– Till exempel om hur man källsorterar och vad man ska tänka på när man handlar. Ja, mer om hur vi ska ändra våra vanor för att minska fotavtrycket på vår jord.
Sandra Raheb Khalo har i sitt förslag satsat på att få människor att minska vattenförbrukningen.
– Vi behöver minska förbrukningen och därför tycker jag att människor ska betala mer för lyxkonsumtion av vatten, till exempel för att fylla pooler. Någon form av lyxskatt alltså.
Alla tre, den fjärde förslagsskrivaren är inte på plats när NT besöker skolan, har som individuellt val läst miljö- och energikunskap. Det var på förslag av läraren som eleverna tog initiativ till att försöka göra skillnad.
– Vi hoppas på någon förändring, säger Anahita.
– Vi vill att kommunen lyfter upp miljöfrågorna, det är viktigt, säger Farida.