Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mästerkock modell yngre

På onsdagen drog årets upplaga av "Sveriges yngsta mästerkock" igång i TV4. Jonathan från Söderköping klarade sig bra med sin egen skaldjurspasta.

Skärgårdspasta. Succérätten i första avsnittet.

Skärgårdspasta. Succérätten i första avsnittet.

Foto: Privat

SÖDERKÖPING2016-04-14 10:30

Det är onsdag eftermiddag och i det väl tilltagna köket i huset i Söderköping har Jonathan Öhlund, 12 år, börjat med förberedelserna inför kvällens premiäravsnitt av "Sveriges yngsta mästerkock" (för barn mellan 8 och 12) i TV4. Han tänker nämligen laga precis den rätt som han gjorde i det första avsnittet – och fick beröm för: sin egen "Skärgårdspasta".

– Markus tyckte den var god, han sa "Det är den godaste rätt jag ätit på länge och jag skulle kunna tänka mig att servera den på min restaurang", berättar Jonathan som bjudit in släkt och vänner till kvällens program.

Markus Aujalay är alltså en av de tre som fungerar som jury i programmet, de övriga är Leif Mannerström och Tina Nordström.

– Jag tycker att dom var sjyssta och rättvisa, sedan är de inte lika hårda som i "Sveriges mästerkock" för vuxna, säger Jonathan som berättar att jurymedlemmarna lekte med deltagarna och spelade pingis mellan tagningarna.

Det är väl inte direkt någon slump att Jonathan Öhlund är intresserad av matlagning.

– Nej, vi är matintresserade i hela familjen och tycker även om att gå ut på restaurang, Jonathan har varit med och lagat mat sedan han var liten, berättar mamma Madelene Öhlund som tillägger att Jonathan innan han sökte till programmet bland annat praktiserat i köket på Husby säteri.

Jonathan skickade in en video och en bild på sig själv till årets uttagning där han presenterade en rätt: torskrygg, och sedan blev det en telefonintervju. Därefter blev det tyst.

– Jonathan trodde inte att det skulle bli något men så satt vi på Arlanda och skulle semestra i Frankrike när de ringde och sa att han kommit med. Det blev en bra semester, skrattar Madelene.

Det har blivit en rolig men jobbig höst för Jonathan Öhlund som förutom skolan också åkt upp till Stockholm på helgerna för att spela in programmet – i början fick han ta ledigt för en lite längre inspelningsperiod.

– Dessutom har han ofta hamnat i köket efter skolan och övat på olika grejor tills sent på kvällen, säger Madelene.

Men tävlingen har också betytt umgänge och nya bekantskaper.

– Jag har fått några nya kompisar, alla blev bra vänner men dom jag kom bäst överens med är Olle från Linköping och Viggo från Helsingborg, de är de enda förutom jag som inte kom från Stockholmsområdet, säger Jonathan som berättar att det kommer att bli en återträff i sommar efter att det sista programmet sänts.

Så vad vill du jobba med när du blir stor?

– Jag vill nog bli kock och öppna en restaurang i Norrköping inriktad på gourmetmat, svarar Jonathan självklart.

I nästa vecka släpps också kokboken från programmet där Jonathan har med tre rätter, bland annat sin pasta. En bra början om man vill se en framtid inom kockyrket.

Nu följer några spännande veckor för alla som följer programmet, Jonathan och mamma Madelene däremot är lite förtegna, de vet ju redan hur det slutar men får inte berätta något. Folkbladet önskar hur som helst lycka till.

Slutvinnaren får förutom titeln ta med sig hela sin familj till matmetropolen Tokyo. Vinnaren får också exklusiva privatlektioner på den anrika kockskolan, Tokyo Sushi Academy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om