Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Marinen föddes i Söderköping: Firade 500 år med fest

500 år. Så lång tid har det gått sedan svenska marinens första fartyg anlände till Söderköping och Slätbaken. För att fira det avtäcktes ett minnessten under tisdagen. "Det lyfter Söderköpings historiska värde", säger Söderköpings näringslivs- och turistchef Therése Eklöf.

Krutröken börjar lägga sig efter saluten. Från och med nu finns en minnessten som hedrar födelsen av den svenska marinen för 500 år sedan.

Krutröken börjar lägga sig efter saluten. Från och med nu finns en minnessten som hedrar födelsen av den svenska marinen för 500 år sedan.

Foto: Roland Klinga

Söderköping2022-06-07 18:00

Det var den 7 juni 1522 som de första av Gustav Vasa inköpta fartygen från Lübeck anlände till Slätbaken och Söderköping. Sverige hade förvärvat sin flotta och den svenska Marinen var född. Tisdagen den 7 juni 2022 var det 500 år sedan händelsen och det högtidlighölls på bred front i Söderköping. 

undefined
Krutröken börjar lägga sig efter saluten. Från och med nu finns en minnessten som hedrar födelsen av den svenska marinen för 500 år sedan.

På plats var mängder av Söderköpingsbor. Men även höga officerare och landshövdingen. Själva crescendot på firandet var avtäckningen av den minnessten som hedrar den svenska Marinens födelse.

– Det är två år sedan de första kontakterna togs. Men under de senaste månaderna har det varit mycket tätare kontakter. Samtidigt kan man säga att det varit mycket fram och tillbaka. Det allmänna världsläget har gjort en del saker osäkra. Men att vi nu äntligen genomfört det här är fantastiskt. Söderköping blir en av platserna med en minnessten, säger Therése Eklöf.

undefined
Flaggvakten gör sig redo för att tillsammans med Marinens musikkår och Röjdykardivisionen förflytta sig till platsen där minnesstenen senare skulle avtäckas.

Hur har det varit att samarbeta med Försvarsmakten?

– Det har fungerat bra. Men det har samtidigt varit speciellt. Försvarsmakten är en mycket mer hierarkisk organisation och det är svårt att hitta någon som har bra överblick. Många ansvarar för just sitt område.

Vad betyder ett sånt här evenemang för Söderköping?

– Det lyfter Söderköpings historiska värde. Vi får en bekräftelse att Söderköping ur ett historiskt perspektiv har varit en viktig stad, säger hon.

undefined
Medlemmar ur militärhistoriska föreningen Stenbockens Caroliner förbereder sig för att skjuta Svensk lösen. Uniformen är 1707 års uniform tillhörande Östgöta infanteriregemente.

Enligt en kort summering på Flottans mäns hemsida var det tio stycken skepp som Gustav Vasa köpte i en första omgång och regenten själv åkte till Söderköping för att välkomna skeppen. Han ska ha stannat en månad. Skeppen blev kvar i Stegeborg tills de anlöpte Stockholm Djurgården den 4 november 1522. 

undefined
En röjdykare från 44:e röjdykardivisionen överlämnar flaggan till flaggvakten.

Sen tvistar de lärde om Gustav Vasa verkligen köpte fartygen från Lübeck. I ett skämtsamt tal av marinchef Ewa Skoog Haslum i Lübecks rådhus nyligen klargjorde hon situationen, enligt Marinens hemsida:

– Historikerna är inte överens huruvida Gustav Vasa köpte, hyrde eller helt enkelt stal fartygen. Flera svenska sjöofficerare har sedan dess besökt staden och gjort symboliska betalningar, men utan att få ett kvitto. Jag har därför idag lämnat över det kvarvarande beloppet och hoppas att vi alla kan blicka framåt mot ett fortsatt bra samarbete, sa hon i talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!