Marken vid Mariehov, cirka 150 hektar, köptes av kommunen under 2008. Då rådde i huvudsak enighet om inköpet. Sedan dess har exploateringsplanerna diskuterats livligt och olika politiska åsikter har kommit fram. Men för att komma vidare med planerna har kommunen producerat en utställning
- Vi hade samråd för ett halvår sedan. Sådant här ska ta lång tid med hänsyn till demokrati och andra intressen, alla ska få säga sitt, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Berge (C) som ser Mariehov som ytterligare en attraktion för kommunen.
Blandad kritik
Innan samrådet hade två arkitektfirmor, en i Göteborg och en i Stockholm, fått uppdraget att göra idéskisser över området med olika förslag.
- Det som nu visas är en blandning av de två förslagen, säger Berge. Vi har också försökt lyssna på kritik, det finns många synpunkter. Vissa tycker det är kasst, andra jättebra, och det är helt normalt.
Förhoppningen är att planerna ska leda till en fördjupad översiktsplan 2012, och vidare en första detaljplan 2013. Nu kan vem som helst vara sakägare, innan detaljplanen är klar är det närmaste grannar och verksamheter som får komma med synpunkter. Även andra berörda instanser - som Länsstyrelsen, Trafikverket och Kanalbolaget - måste säga sitt. Till exempel anser Länsstyrelsen att man inte ska bygga för tätt inpå herrgården och Kanalbolaget vill inte ha bostäder på sin mark som ligger vid Dockan och utmed kanalen.
Ettusen hus
- Enligt den vision som vi lagt fram sägs det bland annat att vi ska vara tillväxtorienterade, då måste vi ha ny mark att bygga på, säger Magnus Berge.
I framtiden är förhoppningen cirka 1 000 hus, med en blandning av privata tomter, tomter som köps av byggfirmor och sådana som hamnar i den kommunala tomtkön. Området tar uppskattningsvis 20 år att färdigställa. I jämförelse tog Husby cirka 10-15 år och Högby/Alboga 20 år.
Berge poängterar att Mariehov kommer bli en grön stadsdel ur ett hållbarhetsperspektiv på alla nivåer.
- Just på grund av bland annat de här planerna kring Mariehov kanske företag som Ica och Eon vågar satsa här, säger Berge.
Finns kritiker
Dock är inte alla lika positiva till planerna. Nyligen skrev Torbjörn Lord, politisk vilde i kommunfullmäktige, en motion där han uppmanade till att lägga Mariehovsplanerna på hyllan. Syftet med motionen är att först ta hänsyn till överfarten över kanalen och planlägga den, innan husexploateringen planernas.
- Längre västerut finns olika möjligheter till en överfart, aqua viadukt eller högbro. En klaffbro vill ingen ha. Men då hamnar det här i bebyggelsen. Finns möjligheter att bygga överfart längre västerut, kan de byggas på ett billigare sätt. Men då skulle bebyggelsen göra att det inte är genomförbart.
- Det här hindrar inte att arbetet med förbifarten fortskrider, säger Lord.