Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Logotyp som skolprojekt

Studenter från grafisk design och kommunikation får som en del i utbildningen göra skarpa uppdrag mot företag. Söderköpings bokhandel tog tillfället i akt.

Logotyparbete. Studenterna Filippa Jonsson, Liv Bossuyt, Josefine Brandt, Lisa Appelqvist samt Märta Wolter med slutresultatet av sitt projekt.

Logotyparbete. Studenterna Filippa Jonsson, Liv Bossuyt, Josefine Brandt, Lisa Appelqvist samt Märta Wolter med slutresultatet av sitt projekt.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2014-05-23 10:37

Grafisk design och kommunikation, så heter en treårig utbildning på Linköpings univeritet, Campus Norrköping. I denna utbildning ingår att ta skarpa uppdrag åt företag vad gäller just grafisk design, logotyper och annat.

– Vi visste inte om att denna möjlighet fanns innan, jag fick reda på det i ett annat sammanhang, säger Louise Malmström, en av ägarna till Söderköpings bokhandel som alltså valde att lista sig bland de intresserade företagen.

Uppenbarligen blev bokhandeln också ett populärt alternativ bland de studenter som skulle uppföra uppdrag.

– Vi blev jätteglada när vi blev tilldelade Söderköpings bokhandel, det var många grupper som ville arbeta med just den, säger Filippa Jonsson, projektledare och student i årskurs ett på utbildningen.

Det är fem tjejer från olika delar av Sverige som jobbat till och från med detta projekt från i julas och framåt. De började med att träffa ägarna till bokhandeln, sedan vidtog arbetet med att hitta rätt med den grafiska presentationen, i detta fall handlade det ju om en butik med lång historik (grundad 1815).

– Vi har försökt tänka på balansen, att kombinera den gamla känslan med nya uttryck. Det har varit en utmaning att få ihop det, säger Märta Wolter.

Man började med att spåna tillsammans, ett ord de nämner är brainpooling. Det har yrt många idéer i luften och man har skissat och röstat. Till slut har det i processen destillerats fram ett resultat som de tycker visar respekt för historiken men också tillför en lite fräschare och modernare känsla.

– Vi har tagit fram en logotyp och olika profilfärger, de teckensnitt vi valt ger en känsla som anknyter till historiken, dessutom ger vi olika exempel på hur loggan kan användas, berättar Filippa Jonsson.

De visar en logotyp med fem böcker i olika höjd där den i mitten lutar stabilt mot de andra, tanken är att den ska associera till ett stort utbud samt kunnig personal. Den primära färgen är mörkt turkos.

– Det ska finnas en tydlighet om vilken verksamhet det är fråga om när man ser loggan, tillägger Filippa Jonsson.

Hon berättar att företagen som ger uppdrag till dessa studenter kommer från hela Sverige.

– Men vi tycker det har varit en fördel att ha varit så nära geografiskt, så man har kunnat åka hit och se bokhandeln i sin rätta miljö.

Det här projektet har varit gratis för bokhandeln och Louise Malmström tror att fler företag skulle vara intresserade om de kände till den här möjligheten. I vår ges en ny möjlighet för företag att anmäla sitt intresse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om