Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Lilla kommunens problem"

Folkbladet har berättat om en förälders klagomål på socialtjänsten, framför allt på familjerätten. Men hur gör man då om man är missnöjd? Eller om man saknar förtroende för sin handläggare?

Söderköping2011-10-03 03:00

Söderköping

Peter Stillnert, vice ordförande i Socialnämnden säger:

- Det vi ser är ju om det anmäls och klagas på tjänstemän. Jag tycker inte att det har varit många klagomål. De ärenden vi behandlat är när de har överklagats till Tingsrätten. Och när nämnden fattat beslut, i till exempel ett omhändertagande, går det ju alltid att överklaga.

- Om man är missnöjd kan man alltid vända sig till politiker men också till förvaltningschefen. Vi hänvisar ofta till förvaltningschefen.

Få ärenden
På socialtjänsten i Söderköping arbetar ett tiotal handläggare, men endast en person på familjerätten, men som enligt Carina Leijon, socialchef, inte har full sysselsättning. Ärendena är för få. Trots detta har klagomål framförts.

- Klagomålen är inte på den gränsen att vi oroar oss för att vi inte gör ett bra jobb, säger Leijon. Vi blir ju också granskade hela tiden. Vi gör ett bra jobb.

Rutinmässig gång
- Klagomål hanteras enligt Socialförvaltningens fastställda rutin. De går också att framföra muntligt, säger Carina Leijon, socialchef i Söderköpings kommun.

Leijon hänvisar till kommunens hemsida där ett dokument finns, där man fyller i sina synpunkter som sedan skickas till socialförvaltningen. Man kan göra detta anonymt, men får då ingen respons på sina klagomål.

Leijon upplever inte att man får in fler klagomål än i andra kommuner hon arbetat i.

- Jag tycker det är förhållandevis lite här. Men det vore konstigt om folk inte klagade, säger hon, det är ju en väldigt specifik situation människor befinner sig i.

Problematiskt att byta
Men om man nu är så missnöjd men ärendet, som kvinnan Folkbladet tidigare skrivit om, som anmält socialtjänsten till Socialstyrelsen och polisen. Vad kan man då göra?

- I viss utsträckning kan man diskutera byte av handläggare, men utifrån den "lilla kommunens problematik" så finns det bara ett litet antal anställda att välja mellan. Ofta blir man missnöjd med sin handläggare om utförd utredning eller förslag till beslut inte överensstämmer med den enskildes önskan, vilket i sin tur leder till önskemål om handläggarbyte.

Om missnöje kvarstår kan man få ett så kallad "second opinion" genom att en chef går in och tittar på ärendet. Handläggare har också fastställda träffar en gång i månaden då de går igenom ärenden med sin chef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om