Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Låt fler få gå tio år i grundskolan

Aktualisera frågan om ett tionde år i grundskolan för nyanlända ungdomarna. Det skulle både göra så att eleverna utvecklas mer och samtidigt ge en bättre integration. Det anser Centerpartiet i Söderköping i en motion.

Längre skola. Utöka till ett tionde skolår för nyanlända anser Centerpartiet i Söderköping.

Längre skola. Utöka till ett tionde skolår för nyanlända anser Centerpartiet i Söderköping.

Foto: Söderköpings kommun

Söderköping2017-06-09 15:27

Gruppledare Katarina Karlberg (C) vill att barn- och utbildningsnämnden aktivt informerar både ungdomarna och deras gode män om rätten till ett tionde grundskoleår.

I motionen förklarar centern att det både finns fördelar och nackdelar med det nuvarande upplägget då eleverna går vidare till språkintroduktionen på Nyströmska skolan när de fyller 16 år. Då blandas alla nyanlända elever, både de som inte gått i någon skola i Sverige och är helt nybörjar tillsammans med dem som redan gått i den svenska grundskolan. Eleverna kan välja mellan olika nivåer som innebär att de kan bli godkända i mellan åtta till tolv ämnen. Ofast har eleverna två år på sig att bli klara.

Centerpartiet menar att för de elever som kommer till Sverige i 16-årsålder och börjar på språkintroduktion direkt så passar det bra. Men för dem som redan gått i svensk grundskola är det inte alltid det passar. För dem skulle det vara en fördel att få ytterligare ett år på grundskolan. Då får de fortsätta läsa i en svenskspråkig miljö tillsammans med sina svenska klasskamrater, vilket utvecklar språket. De har också möjlighet att läsa fler ämnen och får då en bredare behörighet till gymnasiet.

För elever som först gått i svensk grundskola och måste byta skola innebär det att de tappar sina svenska klasskamrater och därmed kanske även det naturliga i att prata svenska med varandra. Katarina Karlberg skriver att man vill aktualisera ett tionde skolår för att stärka elevernas utveckling.

De som redan gått i svensk grundskola tappar kontakten med sina svenska klasskamrater då de måste byta skola.

Katarina Karlberg, gruppledare Centerpartiet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!