Arbetsförmedlingen har släppt sin statistik över arbetsmarknadsläget i Östergötland för december 2014 och den visar att Söderköping uppvisar lägst arbetslöshet i den östra länsdelen med 6,2 procent inskrivna arbetslösa vilket är en minskning med 0,4 procent. I Östergötland har endast Ydre färre med sina 4,5 procent men här har antalet arbetslösa ökat med 0,3 procent sedan samma period 2013.
Men kanske är det mest glädjande i siffrorna att den öppna arbetslösheten för ungdomar 18-24 år har minskat med hela 3,8 procent, den största minskningen i länet. I december 2014 är 4,5 procent av Söderköpings ungdomar öppet arbetslösa mot 8,3 procent för ett år sedan.
– Däremot har andelen ungdomar i program och aktivitetsstöd ökat med 1,1 procent sedan december 2013 och ligger nu på 13,4 procent, berättar Gabriella Gylling, arbetsförmedlingschef i Söderköping, Finspång samt Valdemarsvik som ändå ser detta som positivt:
– När de väl är inne i programmen kan vi använda de resurser vi har för att hjälpa dem.
I Östergötland som helhet är antalet inskrivna arbetslösa mellan 18 och 24 år 4 740 personer vilket är 650 färre än december 2013. Dock är fortfarande den totala ungdomsarbetslösheten i Östergötland 19 procent att jämföra med 14,8 i hela riket. Högst ungdomsarbetslöshet i länet har Valdemarsvik och Motala med 25,8 respektive 27,5 procent.
Orsakerna till att Söderköping klarar sig så mycket bättre än angränsande kommuner är flera.
– Söderköping har en struktur på företagen som är mer differentierad än till exempel Valdemarsvik och Finspång. Det finns en mängd olika verksamheter i företagsfloran som gör att arbetsmarknaden inte blir lika känslig. Dessutom ligger Söderköping på pendlingsavstånd från Norrköping och Linköping så många arbetar utanför kommunen, säger Gabriella Gylling som tillägger att Söderköping har legat jämförelsevis bra till under flera år vad gäller arbetslösheten.
Östergötland hade i december 9,6 procent inskrivna arbetslösa vilket är en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med motsvarande period 2013. I riket som helhet är siffran 8,1 procent. Det innebär 20 300 personer i Östergötland som alltså är antingen öppet arbetslösa eller i program vilket är 1 200 färre än december 2013.
Störst problem med arbetslöshet har Gävleborgs län med 11,8 procent inskrivna arbetslösa. Lägst arbetslöshet har Uppsala med 5,4 procent.