Det har varit många turer sedan Fernando de Paz öppnade tapasrestaurangen La Uva på Rådhustorget 2000. Han har under åren expanderat uteserveringen, både uppe på torget och ner mot ån, dessutom har han haft levande musik på torget under turistmånaderna juni-augusti.
Men just musiken och den allmänna volymen som en uteservering leder till har inneburit vissa klagomål från hyresgäster i den fastighet som La Uva ligger i. Detta har lett till uppsatta decibelgränser av kommunen, begränsningar av musiken och en tvist med ägarna av fastigheten: Edouard Taube och Ulf Ellwén.
Sälja La Uva
Hösten 2009 öppnade Fernando de Paz en tapasrestaurang på S:t Persgatan i Norrköping, också betitlad La Uva. Efter förra sommaren berättade Fernando de Paz för Folkbladet att han planerade att sälja La Uva i Söderköping och satsa helt på Norrköpingsrestaurangen, anledningen var främst tidsbrist och en önskan att tillbringa mer tid med sina barn men han uttryckte i samband med intervjun att han också skulle sakna Söderköping. Sedan dess har förhandlingar med spekulanter på lokalen pågått.
- Handpenningen var betald och affären i princip klar men köparna backade till sist ur eftersom hyreskontraktet med hyresvärden inte var godtagbart för dem, berättar Fernando de Paz som i o m att försäljningen sprack nu får ändra planerna till sommaren.
- Vi börjar bygga upp på måndag. Sedan kör vi som vanligt i Söderköping, vi öppnar 29 april, upplyser Fernando som tillägger att man sedan har öppet fram till Gästabudet i september som vanligt men vad som därefter händer i framtiden är inte helt klart.
Stänger i Norrköping
Detta innebär att man från mitten av juni temporärt kommer att stänga La Uva-restaurangen i Norrköping för att helt satsa på Söderköpingsrestaurangen under sommaren, sedan öppnar han i Norrköping igen till hösten. Musik kommer det också att bli, alla kvällar utom tisdagar.
"Glad på ett sätt"
Hur känns det att ändra på dina planer och köra en sommar till på Rådhustorget?
- Jag är glad på ett sätt för jag saknar Söderköping och Söderköpingsborna. Jag brukar framhålla den familjära stämningen i Söderköping i min Norrköpingskrog och hoppas att det kan bli lite mer så även här i Norrköping. Å andra sidan känns det som jag sviker mina barn till viss del för tiden rinner i väg och den får man inte tillbaka. Man får jobba mycket som krögare för att få det att gå ihop.
Fernando de Paz har vissa planer för framtiden vad gäller Söderköping. Han skulle vilja hitta en delägare, då lämpligast en kock, till La Uva i Söderköping. Skulle det bli så planerar han att ha öppet året runt.
- Men då ska det vara en riktigt bra kock!