Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fick inte spela offentligt – nu är kvinnor årets tema

På Nomemus, Nordisk festival för Medeltida Musik, får de medeltida kvinnorna sin musikalisa revansch. Då fick de inte spela offentligt – nu är kvinnor årets tema under festivalen, både som artister och kompositörer.

Lars Jonsson, konstnärlig ledare på Nomemus, Duon Jonas & Ansorg och kvartetten Schola Gothia. Festivalprogrammet innehåller tre konserter, ett gestaltat föredrag, en gudstjänst med medeltida musik och en kurs.

Lars Jonsson, konstnärlig ledare på Nomemus, Duon Jonas & Ansorg och kvartetten Schola Gothia. Festivalprogrammet innehåller tre konserter, ett gestaltat föredrag, en gudstjänst med medeltida musik och en kurs.

Foto: Elisabeth Bergqvist

Söderköping2023-08-23 16:00

Det är sextonde året som Nomemus arrangeras i samband Söderköpings gästabud. I år är temat kvinnor, både när det gäller de som framför musiken och de som skrivit den. Den tyska duon Maria Jonas & Susanne Ansorg kommer att framföra musik av Hildegard von Bingen, en av medeltidens viktigaste kvinnor. Vokalensemblen Scola Gothia framför musik som utgår från den heliga Birgittas klostermusik och kvartetten Amor Céu förmedlar lyrik och musik med kvinnliga teman från den iberiska halvön.

– Vi har haft det temat förut, det föll sig naturligt, säger Lars Jonsson, konstnärlig ledare för Nomemus.

Nu för tiden är kvinnor i majoritet när det gäller professionella artister i den här genren, men annat var det på medeltiden.

– Då var kvinnan inte ens tillåten att sjunga och spela offentligt, framför allt inte i kyrkan. De kunde bara sjunga i nunneklostren, bakom stängda dörrar. 

– Det finns inte heller så mycket musik bevarad av kvinnliga kompositörer. 

Under festivalen hålls också en fyradagars kurs som vänder sig både till sångare och musiker.  Ett tiotal entusiaster från hela landet kommer att lära sig lovsånger och flerstämmig musik från högmedeltiden. Det de lärt sig kommer också att framföras på en medeltidsinspirerad mässa i S:t Laurentii kyrka på söndagen.

– Det viktigaste är att lära ut och sprida den här musikgenren, som är väldigt okänd för många. Alltihop är egentligen ett pedagogiskt projekt, säger Lars Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!