Kulturmiljöplanen är ett tematiskt tillägg till översiktsplanen och går igenom samma process som en sådan innan den antas. Därför måste kulturmiljöplanen samrådas, vilket pågår mellan 15 mars och 30 april.
Dokumentet är indelat i två, dels en faktadel utifrån den inventering av kulturmiljöerna som gjorts tidigare, dels ett dokument med strategier och riktlinjer.
– Den delen gäller hur man ska agera när gäller kulturmiljöer, till exempel kring bygglov och planläggning, säger Veronica Nuija.
Det är kommunerna som genom plan- och bygglagen har det yttersta ansvaret för att kulturhistoriska värden bevaras. Att Söderköping med omnejd "kryllar" av områden av riksintresse för kulturmiljövården är något som märks i planen. "I en kommun som Söderköping där kulturhistoria är en stor del av identiteten är det därför rimligt att låta kulturmiljöerna och inte nytillskotten stå i centrum", står det bland annat.
Är det här något som berör folk till vardags?– Ja det tycker jag. Det kan också skapa mer förståelse för de byggnader som finns i Söderköping och vilka värden de har.
– Sen kan man inte tycka att allt är fint, många kanske inte gillar de moderna inslagen i en stad, men de är också är en del av kulturarvet.