Kritiska röster mot sämre busskort för elever

När kommunen behöver spara föreslås många skolelever få begränsade busskort till höstterminen. Men oppositionen vädjar nu till majoriteten att tänka om.

Biljett. Något alternativ till app kommer att finnas även framöver, skriver Östgötatrafikens vd i ett svar på insändare.

Biljett. Något alternativ till app kommer att finnas även framöver, skriver Östgötatrafikens vd i ett svar på insändare.

Foto: Fredrik Jonson

Söderköping2018-03-21 19:30

Samhällsbyggnadsnämnden måste ha en budget i balans och har gett samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att fixa det. De som får betala, eller i alla fall får en försämring, är eleverna.

Idag får elever på högstadiet och gymnasiet, som behöver busskort, en årsbiljett som gäller dygnet runt, alla dagar på året.

Men som vi tidigare har berättat vill samhällsbyggnadsförvaltningen, för både gymnasium och högstadiet, nu ändra till en läsårsbiljett som gäller klockan 06 till 19 vardagar och inte på större lov som sommar och jul. Årsbiljetten kostar 4 457 kronor mot 3 715 kronor för läsårsbiljett, en besparing på 742 kr per elev, eller totalt 212 000 kronor per år.

Det konstaterades också att det inte är möjligt för eleven att uppgradera kortet på egen bekostnad.

– Dessutom vill vi återinföra avståndsregeln på fem kilometer för gymnasieeleverna, sade trafiksamordnare Mikael Appelberg vid kommunstyrelsens öppna möte i veckan.

För grundskoleeleverna fortsätter den gamla avståndsregeln att gälla, årskurs 1–3 två kilometer, årskurs 4 tre kilometer och från 5 och uppåt fyra kilometer.

Femkilometergränsen skulle enligt Mikael Appelberg innebära en besparing på ytterligare 361 000 kronor, alltså totalt 573 000 kronor.

Inga-Lill Östlund (L) befarade att Nyströmska vid en sådan här förändring skulle tappa elever, som istället väljer Norrköping.

– Om fyra till fem elever väljer en annan skola än Nyströmska är hela vinsten borta, ansåg hon.

– Vi vill ha kvar våra elever och om de väljer en annan skola ska det i alla fall inte bero på försämrade villkor.

Hon fick stöd av Anders Eksmo (KD).

– Jag trodde att vi hade lämnat den här tanken med en begräsning till fem kilometer. Jag vädjar till majoriteten att tänka om, sade han.

Kommunalrådet Anders Bevemyr (S) föll inte till föga. Han menade att det inte fanns några belägg för att någon skulle välja bort Nyströmska på grund av busskortens innehåll.

Han hänvisade till barn- och ungdomsförvaltningens och förvaltningschef Per-Arne Sterners bedömning. Där konstaterade man att det i och för sig finns en risk att elever väljer bort Nyströmska, men att det inte finns några belägg för det.

Per-Arne Sterner menar också att ett beslut att byta busskortsgiltighet kommer att påverka alla gymnasieelever oavsett vilken gymnasieskola de väljer.

– Det finns ingen anledning att misstro Sterners bedömning, sade Anders Bevemyr.

Nu går ärendet vidare till kommunstyrelsen på tisdag i nästa vecka och avgörs slutligen av kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om