På måndagen skickade "Konkurrenskommissionen" – en oberoende expertgrupp inrättad av tankesmedjan "Den nya välfärden" – ut ett pressmeddelande där Söderköpings kommun kritiserades för att ha brutit mot upphandlingslagen. Ärendet handlar om omsorgstvätten och i pressmeddelandet står bland annat: "Kommunstyrelsen i Söderköping har tecknat ett avtal om att under minst tre års tid köpa tvätteritjänster från ett statligt företag för cirka fem miljoner kronor.".
Vad det handlar om är planerna på att skriva avtal med Samhall för en utveckling av den kommunala Omsorgstvätten som Folkbladet tidigare skrivit om.
Det konstateras sedani pressmeddelandet att kommunen enligt upphandlingslagen är skyldig att genomföra en annonserad upphandling där alla intresserade aktörer ska ha möjlighet att delta med anbud, något man inte gjort enligt "Konkurrenskommissionen".
Dessutom får kommunen kritik för att ha ställt krav på att tvätteriets arbetstagare i möjligaste mån ska vara lokalt rekryterade.
– Kommunens agerande strider mot svensk lag och unionsrättens grundläggande principer. Detta är allvarligt. Förutsättningarna för konkurrensen på marknaden för tvätteritjänster har härigenom snedvridits. Det finns därför anledning att rikta kritik mot kommunen, säger Per Eklund, ledamot i Konkurrenskommissionen i pressmeddelandet.
Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande har läst pressmeddelandet när Folkbladet når honom på tisdagen.
– För det första har inget avtal tecknats som det felaktigt står i pressmeddelandet så det är lite tidigt att komma med den här kritiken, säger Mattias Ravander som tillägger att kommunstyrelsen däremot gett kommunledningskontoret i uppdrag att teckna ett projektavtal.
– Men vi kommer att genomföra en öppen upphandling under våren, sannolikt på ett treårigt avtal, men kommer att ställa vissa krav om var man ska kunna hämta och lämna tvätt och att man ska ta emot arbetstagare utifrån sociala vissa krav.
Vad gäller kritiken mot att arbetstagarna ska vara lokalt rekryterade säger Mattias Ravander att man naturligtvis inte kan ställa krav på varifrån de som anställs kommer.
– Men vi kan ställa krav på att de som anställs ska anvisas från kommunens arbetsmarknadsenhet.
Enligt Mattias Ravander gör kommunen en avstämning mot Lagen om upphandling inför liknande avtal.
– Vi förlitar oss också på Sveriges kommuner och landsting och hur andra kommuner gör och i det här fallet handlar det om en typ av samverkansavtal som finns på andra ställen. Jag tror att den här Konkurrenskommissionen vill ha ett prejudikat som säger att man inte ska kunna teckna den här typen av avtal, säger Mattias Ravander.