Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konsten att förstå hästar

I helgen anordnas en så kallad clinic vid Albogastallet. Två eldsjälar från Söderköping har drivit fram evenemanget med instruktören Ann Lindberg som lär ut hur man bättra kan förstå sin häst.

Foto: Gabriella Nilsson

Söderköping2011-10-11 03:00

De gamla vännerna Kicki Tosthed och Malin Flygare har sedan barnsben varit hästintresserade. Kicki har egna hästar och ägnar flera timmar per dag i stallet, medan Malin rider någon gång i veckan. Genom att ha läst böcker och deltagit vid antrozoologen och hästpedagogen Ann Lindbergs seminarier, tycker de att ämnet är angeläget för alla hästintresserade.

Instinkter
- Det handlar mycket om ledarskap, säger Kicki. Det är tydliga tecken från hästen som man lyssnar efter och som hästen kommunicerar. Hästen har många instinkter i sitt sätt att kommunicera.

Kicki och Malin poängterar att det inte handlar om någon telepatisk förmåga, utan att lära känna djuret och dess beteende.

Ann Lindberg är certifierad genom Monty Roberts och hans koncept, ett speciellt sätt att möta hästen och får den medgörlig, trygg och säker. Genom olika övningar kommer Ann att lära ut hästens kroppsspråk och hur man tolkar detta.

- Man ska vara ledare, det är ett samarbete mellan människa och häst, säger Malin. Man får verktyg så att man kan skapa trygghet i sin fortsatta träning.

Inget tvång
De vänder sig mot metoder som använder slag, tvång eller skrämsel. Det Ann Lindeberg lär ut, med kommunikation som utgångspunkt, heter Join-up. Inom detta förhållningssätt finns flera skolor, som handlar om samarbete och förståelse.

Små detaljer kan spela roll för hur hästen uppfattar sin ägare eller tränare, som hur man håller händerna eller var man fäster blicken.

- Vi var på kurs hos Ann, hon var fantastisk på att lära ut, en duktig pedagog som visar. Det är därför man brinner för att andra också ska få lära sig, säger Malin.

Under kursen kommer metoderna att visas på hästar. Deltagare har också med sig egna hästar. Alla typer av hästar och nivåer kan delta. Även Kicki har med sig en häst, Hojt, en sexåring av Nordsvensk ras.

- Det är en bestämd man. Han har satt oss på pottkanten. Det ska bli spännande att se hur Ann jobbar med honom, han har ingen respekt för oss, berättar Kicki.

Kan vara avgörande
Redan har många deltagare anmält sig, men än finns platser kvar. Malin och Kicki hoppas ungdomar kommer. Det tror att många på ridskolor inte hinner med att lära känna en häst, utan att de handlar mest om den fysiska ridningen.

- Det här är en enklare och humanare väg till samarbete med hästen, säger Kicki. Här visas det tydligt än att sitta och läsa en bok. Det vore roligt om våra ungdomar får med sig det här från början. Det här avgör om man blir en riktigt duktig ryttare i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om