De testamenterade fonderna är startade från år 1736 och framåt och har skiftande kapital. Men det är inte kapitalet som får utdelas, utan avkastningen som med dagens ränteläge blir något helt annat än när fonderna startades.
En av dem är Schwerinsfonden med kapital på 600 000 där kommunalrådet Anders Bevemyr (S) nu hoppas på förändring.
– Vi vill få ett utdelningsbart kapital för att pengarna ska komma till nytta istället för att fonden bara ska kosta pengar för revision, säger Anders Bevemyr (S), som också är fondens ordförande.
– Det är ett stort regelverk kring det här, inget som kommunen kan besluta, det är Länsstyrelsen som beslutar och vi har ansökt om att få ändra reglerna för fonden, säger Anders Bevemyr.
I samtliga fall har donatorerna bestämt att 5–10 procent av avkastningen återförs till kapitalet och resten går till utbetalning för behövande eller stipendier. Men bara två fonder har haft utdelning med stipendier år 2016 på tillsammans 30 340 kronor. Fonder vars kapital ligger över miljongränsen.
Tidigare har också regler i ett par fall ändrats för vilka som kan komma att få bidragen eftersom de äldsta fonderna med rötter i 1700-talet skrevs för en helt annan samhällsstruktur.
Nu inväntar kommunen Länsstyrelsens beslut innan man går vidare.