Kommunen ser ett nytt ljus

Lampor som innehåller kvicksilver är inte en godkänd ljuskälla. Därför byts alla lampor ut i Söderköpings kommun.

SÖDERKÖPING2012-01-19 05:00

- Vi fasar ut alla kvicksilverlampor, de kommer att förbjudas, säger Björn Aldin, biträdande teknisk chef. Det handlar om att de räknas som farligt avfall.

Arbetet ska egentligen vara klart till 2014, men Aldin tror inte att kommunen hinner. Men han tycker de gör sitt bästa. Man har kommit halvvägs.

2200 byts ut

Cirka 2200 armaturer ska bytas ut i kommunen. Under 2012 kommer 400 lampor bytas ut. De som först byts ut är de med högst watt-styrka, på 250 watt. De flesta andra har en styrka på 125 watt.

- Kvicksilver lampor lyser längre, men förlorar i ljusstyrka. Annars har de lång brinntid.

På vissa lampor kapas stolpen och ersätts med en ny, på vissa ställen byts bara själva lampan, beroende på konstruktion. I de nya lamporna sjunker energiåtgången betydligt då de har bättre reflektorer som skickar ut ljuset.

Kvicksilverlamporna byts ut mot induktionslampor. Denna typ håller för cirka 50 - 60 000 timmar. En kvicksilverlampa lyser cirka 16 000 timmar. Kommunen räknar med att en lampa är tänd cirka 4000 timmar per år.

- Kvicksilverlampor behöver vi byta var fjärde år. Nu behöver vi inte gör det lika ofta, säger Aldin.

Halverad förbrukning

På några platser i kommunen har man ersätt lamporna med LED-lampor, vilket är mer kostsamt än induktionslampor.

- De är inte bra, de är för dyra och skenet blir inte bra. Man blir blind om man tittar på det, säger Aldin. Det är ingen bra gatubelysning.

En annan nyhet är att vid gång- och cykelvägar vänds belysningen bara mot detta håll, inte mot vägen. Bilens lyktor ska hjälpa för sikt där det råder 50 kilometer per timme.

Åtgärderna som nämnts ovan kommer att halvera energiförbrukningen för belysningen i kommunen. Redan har ytterområden som Östra Ryd, Västra Husby, Mogata och Engelholm fått ny belysning. Albogaleden och Margaretagatan är andra exempel.

- Återbetalningstiden är 6,3 år, säger Björn Aldin, om man räknar med dagens energipris. Det är en riktigt bra faktor när det gäller att få pengar tillbaka.

Fakta/Kvicksilverlampor
Kvicksilverlampornas ljusutbyte är inte särskilt bra och lampan kommer att fasas ut efter år 2015. De uppfyller inte kraven på energieffektivitet i EU:s ekodesigndirektiv. Kvicksilverlampor har under många år varit den vanligaste ljuskällan i offentlig utomhusmiljö. Sedan länge har armaturer för högtrycksnatriumlampor och kompaktlysrör ersatt kvicksilverlampor när armaturer byts. Idag blir dock metallhalogenlampor allt vanligare på grund av sin höga effektivitet och mycket goda färgåtergivningsegenskaper.Antalet lampor i EU förväntas öka från 1.6 miljarder ljuspunkter år 2005 till 2.3 miljarder år 2020. Om det inte fanns särskilda krav på lampor skulle elanvändningen öka radikalt.Tack vare ekodesigndirektivet förväntas den årliga elanvändningen att minska med 38 TWh år 2020. Kvicksilvermängden i installerade lampor förväntas minska från 18.6 ton till 4.6 ton.Källa: Energimyndigheten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om