I går var han i Söderköping. Hittills har kommunen inte arbetat mot våldsbejakande extremism men frågan lyftes före terrorattacken i Stockholm.
– Extremism är en bred fråga där kommunerna har ett stort ansvar. Det gäller att ta frågan på allvar och inse att även i vår kommun kan vi ha invånare som sympatiserar med extremistiska grupper, säger Andreas Norlén, som är konstitutionsutskottets ordförande.
KU har ansvaret för det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Andreas Norlén besöker främst de östgötska kommunerna för att se hur långt deras arbete har kommit och diskuterar hur samarbetet med staten kan bli bättre.
I Söderköping satsar man nu på att ha en heltidsanställd säkerhetsansvarig, Johan Kaljo, som arbetat cirka fem veckor. Tidigare har krishantering ofta handlat om naturkatastrofer.
– Nu har vi lyft frågan för den är bredare och mer komplicerad, säger Yvonne Persson (M), kommunalråd.
Enligt Andreas Norlén finns tre typer av extremism i Sverige, islamsk extremism, högerextremism och vänsterextremism. Östergötland har tidigare haft problem med högerextremism. Några IS-sympatisörer känner man inte till här i kommunen men det är också oklart hur man ser det och vad man ska vara medveten om.
– Jag är inte säker på att jag känner igen rasistiskt klotter eller något som visar att man stödjer IS och det är nog inte unik för mig, säger Yvonne Persson.
– I skolan och på fritidshem behöver personalen vara modig och ha en diskussion med dem som visar antidemokratiska åsikter. Alla får tycka vad de vill men de ska inte stå oemotsagda, tvärtom. Skolan är inte värdeneutral utan ska stå för demokratiska rättigheter men då måste personalen få den utbildningen. All personal behöver ha stöd i detta för det kan bli obehagligt att sätta emot, säger Andreas Norlén.
Något som försvårar arbetet mot extremism är att olika instanser har olika lagar att följa. Om en orosanmälan görs till Socialförvaltningen så får de aktuella personerna den informationen, något som kan försvåra för polisen. Samtidigt byter man inte information med varandra på grund av sekretess. I dag är det kommunernas ansvar om en IS-sympatisör som inte åtalas för ett brott återvänder.
– Det här fungerar inte bra för ingen fångas upp. Socialtjänsten ska ta hand om dessa personer men på grund av sekretess vet de inte vilka de är. Jag tror att staten måste leda det arbetet, säger Andreas Norlén.