Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen bedriver arbetsträning - med alpackor

Söderköpings kommun har sen länge hjälpt personer långt ifrån arbetsmarknaden tillbaka genom arbetsträning med hästar. Nu är det premiär för ett nytt djur med samma uppgift - nämligen alpackor.

"Man blir glad av alpackor" säger Jörgen Rosin, chef på arbetsmarknadsenheten, i samtal med Julia Edvardsson, alpackaansvarig.

"Man blir glad av alpackor" säger Jörgen Rosin, chef på arbetsmarknadsenheten, i samtal med Julia Edvardsson, alpackaansvarig.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2021-04-17 10:00

– Djurunderstödd arbetsträning med hästar fortsätter. Men syftet med det här är att jag ville nå fler. Alpackor är inte så skrämmande, de väger kanske en tiondel av en häst, säger Jörgen Rosin, arbetsmarknadschef.

Det finns flera arbetsmarknadsprojekt i kommunen där personer med exempelvis psykisk ohälsa, långtidssjukskrivning eller så kallade hemmasittare får en chans att långsamt slussas in i arbete eller till studier. Just det här är en del av projektet EFS Försteg som finansieras av Europeiska socialfonden. Alpackorna hyrs av Jägarbo alpackafarm utanför Simonstorp, på ett år till att börja med. 

– Jag kunde ju inte komma och föreslå att kommunen skulle köpa alpackor, då hade jag väl inte haft mitt jobb kvar! säger Jörgen och skrattar.

Det var alltså han som fick idén, efter att ha lyssnat till forskare som pratade om hästars betydelse vid rehabilitering.

– Jag tänkte att det där borde man kunna göra även med andra djur. Jag kom att tänka på alpackor och tog reda på allt jag kunde om dem.

Det finns andra ställen i landet som använder alpackor till rehabilitering, men det unika här är att det är kommunen som driver det.

– En bieffekt är också att det blir bra för Söderköpingsborna. De som går på arbetsträning kommer växa av att hålla på med dem. De släpper stressen och kommer att gå vidare i livet. Samtidigt är tanken att förskolor och fritids ska få komma hit och hälsa på, säger Jörgen Rosin.

Julia Edvardsson var själv deltagare på arbetsträning i kommunens växthus för två år sen. Nu har hon blivit anställd som alpackaansvarig.

Hur kändes det när du fick frågan?

– Det kändes jättekul, och spännande.

– Jag är van vid hästar och kor, men kan inget om alpackor. Jag försöker bara att förstå dem. De är jättesvåra att läsa av, men jag tror att vi kommer att bli bra kompisar. Det är bara att ge det lite tid, säger hon.

Vad har Försteget betytt för dig?

– Jag har växt otroligt mycket och är så glad att jag fick den möjligheten. Jag tror också att det kan hjälpa många andra, att höra vad jag har gått igenom och se var jag är idag.

Det är också tydligt att alpackorna uppskattas av förbipasserande Söderköpingsbor.

– Så söta, utbrister Rut Eklund som är ute och går med sin hund.

Vad tycker du om alpackaprojektet?

– Det är toppen! Fram för mer sånt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!