Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klättrar i rankingen

SKL:s öppna jämförelser är ytterligare ett positivt tecken vad gäller Söderköpings skolor. Man klättrar nu till 19:e plats i Sverige vad gäller grundskolan.

Ramunderskolan. Nu klättrar Söderköping i ännu en skolrankning.

Ramunderskolan. Nu klättrar Söderköping i ännu en skolrankning.

Foto: Gabriella Nilsson

SÖDERKÖPING2016-11-25 19:00

I flera mätningar från olika källor under hösten har Söderköpings grundskolor visat förbättrade resultat och nu kommer ytterligare en indikation: i SKL:s rankning för läsåret 2015/2016 klättrar Söderköping till en 19:e plats bland Sveriges 290 kommuner i det sammanvägda resultatet från plats 74 i den förra mätningen.

Undersökningen består av två delar: en där man tittar på skolornas resultat med avseende på meritvärde, behörighet till gymnasium och så andelen elever som uppnått kunskapskraven i samtliga ämnen. Den andra delen består av elevankäter som besvaras av samtliga elever i årskurs 5 samt 8 och i bägge dessa delar visar Söderköping förbättringar.

– Det känns bra att vi här får ett kvitto på att det långsiktiga och systematiska arbetet gett resultat. Men att vi också får en bild av vilka områden vi behöver fortsätta att utveckla och förbättra, säger Anders Bevemyr, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

När det gäller enkäten visar den att eleverna upplever en högre grad av trygghet, vet vad de ska kunna och att de i hög grad får hjälp av vuxna när de behöver det. Men det finns också områden som kan förbättras: eleverna ger uttryck för att de inte i tillräckligt hög grad tycker att skolarbetet gör dem nyfikna och de önskar också mer inflytande i skolarbetet.

– Förändringar i skolan får bäst effekt om de påverkar lärarnas möte och arbetssätt med eleverna. Ska elevernas resultat förbättras är det därför dags att flytta fokus från stora strukturella reformer till det lokala arbetet, inte minst att lära av det som fungerar i klassrummen. För att lyckas krävs ett bra ledarskap på alla nivåer – i skolan, hos huvudmännen och nationellt, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.

Vad gäller det nationella resultatet framgår en positiv trend: i gruppen nyinvandrade elever ökar andelen behöriga till gymnasieskolan från 26 till 30 procent. Däremot minskar behörigheten för elever med okänd bakgrund, det vill säga den grupp som framför allt består av asylsökande elever.

Bäst kommun i landet vad gäller skolan är Ockelbo följt av Grästorp och Lidingö. På sistaplatsen hittar vi Lessebo kommun i Kronobergs län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om