Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klagomålen fördröjer bygget ett år

Totalt elva överklaganden mot detaljplaneändringen vid Brunnsparken har kommit in till kommunen. Nu skickas de vidare till mark- och miljödomstolen.

Synas. Totalt överklaganden har gjorts mot bygget i Brunnsparken.

Synas. Totalt överklaganden har gjorts mot bygget i Brunnsparken.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköping2018-03-24 07:00

Endast de som är berörda, och de som har lämnat in skriftliga synpunkter senast under granskningstiden, har rätt att överklaga beslutet som togs vid kommunfullmäktige i februari. När överklagandetiden gick ut hade tio privatpersoner, samt Naturskyddsföreningen, lämnat in överklaganden.

– Mark- och miljödomstolen har en genomsnittlig handläggningstid på nio månader så jag skulle säga att byggstart fördröjs med cirka ett år jämfört med om planen gått igenom direkt. Men vi räknade med att det skulle överklagas, det är ju en viktig offentlig plats i staden så det är bra att det prövas, säger Martin Larsheim, planarkitekt.

Det domstolen nu ska ta ställning till är dels om kommunen har hanterat ärendet rätt, dels om det finns sakligt stöd för yttrandena som kommit in.

Kritiken mot beslutet att tillåta byggnation i den östra delen av Brunnsparken, Eriksvik, är i stora drag den samma som framförts tidigare. Det handlar om strandskydd, estetik och bevarandet av en kulturmiljö av riksintresse. Behovet av grönytor är också ett återkommande argument och man anser att en miljökonsekvensbeskrivning borde ha gjorts, samt en visualisering av byggnationen innan beslutet togs.

I ett av överklagandena läggs stor vikt vid de geotekniska förhållandena och det hävdas att planläggningen bygger på en geoteknisk undersökning från 2004.

– Det är inte korrekt, säger Martin Larsheim. Under planarbetet gjordes en geoteknisk undersökning på detaljnivå, vilken reviderades 2017. Placeringen av byggnaderna har också anpassats efter utredningen eftersom marken där har sina utmaningar.

Vid kommunfullmäktige i onsdags kom Brunnsparksfrågan åter upp på agendan genom en interpellation från Vänsterpartiet. De undrade om kommunalråd Anders Bevemyr (S) kan tänka sig att avvakta med och eventuellt ompröva beslutet om bygget med tanke på opinionen mot det. Svaret blev i korta drag: Nej.

– Beslutet togs av en överväldigande majoritet i fullmäktige och det skulle vara ett underkännande av demokratin att ompröva detaljplanen, säger han.

Någon längre debatt i frågan blev det inte och Bevemyr tycker att saken nu är färdigdiskuterad.

– Ja, det tycker jag. Vi hade en jättelång debatt förra fulläktige och att mala det fler gånger ser jag ingen mening med. Det mesta är sagt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!