Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kanoter för ungdomar

Nu går frilufts- och rehabprojektet vidare genom att fem kanoter blir tillgängliga för lån för Söderköpings ungdomar.

Thomas Hjortmark från S:t Drottens scouter och Patrik Bartle, idrottslärare på Nyströmska, får kärran på plats.

Thomas Hjortmark från S:t Drottens scouter och Patrik Bartle, idrottslärare på Nyströmska, får kärran på plats.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-06-08 14:00

Det började 2014 med ett projekt initierat av Lions och sponsorn Elektromontage för att bidra till att elever i Söderköping skulle få tillgång till utrustning för friluftsliv och rehab via skolan. I första vändan blev det bland annat längdskidor med tillhörande pjäxor samt spinningcyklar.

– Nu har projektet löpt ett år och vi kan konstatera att det varit uppskattat, säger Pär Johansson på Lions.

Projektet var redan från början tänkt att löpa lite mer långsiktigt – Elektromontage ställer upp med sponsring på 20 000 kronor om året i fem år – och nu går man vidare.

– Vi i Lions har haft lite samarbete med S:t Drottens scoutkår i andra sammanhang och förstod att de hade tillgång till fem kanoter men att dessa stod lite illa till. Nu har vi ordnat det så att scouterna ställer upp med kanoterna och skolan med kärra och förvaringslokal. Vi i Lions har ordnat med en ställning för kanoterna som passar till kärran, berättar Pär Johansson.

Även för scouterna är detta ett lyft.

– Vi har haft kanoterna i en källarlokal och det har varit förenat med mycket jobb att få ut dom till vattendrag. Nu handlar det ju bara om att kroka på en kärra så vi kommer också att kunna använda kanoterna oftare när tillgängligheten blir bättre, säger Thomas Hjortmark från S:t Drottens scoutkår.

Målgruppen för detta projekt är resurssvaga ungdomar som på detta sätt ska ges möjligheten till friluftsliv och samverkan. Även för ensamkommande ungdomar kan denna sorts aktiviteter vara ett bra sätt att lära känna varandra och svenska ungdomar och – som i detta fall – få uppleva kanoting.

Även rehabutrustningen (som Ramunderskolan ansvarar för) har kommit väl till pass.

– Vi har haft 1400 användningstillfällen med rehabutrustningen från november till februari 2014-2015 så det här har betytt mycket, säger Lars Ivarsson, samordnare på Ramunderskolan.

Den som bokningen ska gå igenom är Patrick Bartle, idrottslärare på Nyströmska skolan, det är också där kärran med kanoterna är lokaliserad.

– Kanoterna är för alla ungdomar i Söderköping men en ledare ska vara med och leda, säger Patrick Bartle som tillägger att Nyströmska ska ut med klasser och paddla i höst.

– Sedan har jag som mål att vi kan bygga upp ett friluftscenter här där det finns tillgäng till skidor, skridskor, tält och kanoter, säger Patrick Bartle som också hoppas på en ledarskapsutbildning så att ungdomar själva kan ta mer ansvar för det hela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om