Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Julfrid på Rådhustorget bara växer

På julaftonsförmiddagen utlyses julfrid på Rådhustorget. Det som började som ett spontant initiativ av två familjer 2001 har vuxit till att förra året dra 160 personer till torget för tal och trumpetfanfarer.

Tuva och Alva Fyrk samt Tomas Larsson är ute och kompletterar julklappsskörden dan före dopparedagen.

Tuva och Alva Fyrk samt Tomas Larsson är ute och kompletterar julklappsskörden dan före dopparedagen.

Foto:

SÖDERKÖPING2010-12-24 03:00

Det var när Erik Nilsson höll valborgsmässotal 2001 som han föreslog att man skulle ta upp den medeltida seden julfrids utlysande i Söderköping på julafton.

- Jag har känt till att flera finska städer har utlyst julfrid, bland annat Åbo och det har till och med sänts i svensk tv. Så jag föreslog det i mitt tal och tänkte att kommunen eller någon förening skulle ta upp iden men det var ingen som tände på det, berättar Erik Nilsson som inte lät sig hindras av det.

Vuxit spontant
- Då bestämde sig min och en annan familj att köra själva. Vi var 11 personer på Rådhustorget på julaftonsförmiddagen 2001.

Utan att ha uppmärksammats av media eller annonsering så har det här vuxit år från år genom mun till mun-metoden, förra julafton var 160 personer samlade för utlysandet av julfrid.

- Julaftons förmiddag är lite av ett vacuum för många, det är innan allt det andra som hör julen till drar igång. Många tycker det är skönt med en liten promenad till Rådhuset och så blir det blir ett sätt att spontant önska varandra god jul, tror Erik Nilsson.

Själva ceremonien på torget består av en trumpetfanfar spelad av Claes-Göran Emilsson följt av ett tal av Erik Nilsson. Sedan följer trumpetsolo innan julfrid i Söderköpings stad utlyses av Erik. Det hela börjar klockan 11 och är en relativt kort ceremoni, runt 20 minuter lång.

Julfrid finns beskriven i den medeltida östgötalagens kristendomsbalk. Under en period på 20 dagar med start från julaftons kväll ökade bötesbeloppet kraftigt för dråp eller mord.

Julfrid utlyses fortfarande traditionellt i ett flertal städer i Finland men även i Estlands huvudstad Tallinn. I Åbo utlyses julefrid kl 12 på julafton och har så gjorts sedan 1827.

(Källa: Wikipedia)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!