Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Julfrid i Söderköping

Sedan 2001 har utlysningen av julfrid på Rådhustorget samlat allt större skaror. Familjerna Nilsson och Emilsson står bakom detta ovanliga initiativ.

Tradition. Allt fler människor samlas för julfrids utlysande på Rådhustorget vid elva-tiden på julafton.

Tradition. Allt fler människor samlas för julfrids utlysande på Rådhustorget vid elva-tiden på julafton.

Foto:

SÖDERKÖPING2014-12-23 19:59

Att utlysa julfrid är en gammal medeltida tradition som på de allra flesta platser gått förlorad. Men i Söderköping sköt traditionen fart igen år 2001 som ett resultat av en idé av Erik Nilsson och nu är det dags igen.

– Vi kör enligt samma koncept som vanligt, jag hälsar välkommen och därefter så blir det trumpetsolo av Claes-Göran Emilsson följt av tal och mer trumpet. Så slutar vi stunden med julfrids utlysande, berättar Erik Nilsson som tillägger att han tror att detta är en ganska unik tradition i Sverige.

Detta är ett privat initiativ från familjerna Emilsson och Nilsson efter att Erik Nilsson 2001 föreslog att detta vore en tradition att ta efter för Söderköping med den medeltida bakgrund som staden har.

– De senaste åren har kommunen varit med på ett hörn genom att bidra med förstärkare, högtalare och mikrofon samt låta oss ta ström från Rådhuset, säger Erik Nilsson som hoppas på bra tillströmning vid 11 på julafton.

– Förra året kom det bortåt 400 personer och vi hoppas på det i år också.

En orsak att många kommer till torget är att det ligger bra till på dagen.

– Det är på förmiddagen innan julafton riktigt kommit igång och blir ett bra tillfälle att komma ut lite och säga god jul till folk. Sedan pågår det max en halvtimme, vi vill hålla det kort och koncist, påpekar Erik Nilsson som förklarar varför man just lagt det klockan 11.

– Vi går efter Åbo där man utlyser julfrid klockan 12 vilket är klockan 11 svensk tid så vi gör det samtidigt.

Julfrid beskrivs i den medeltida östgötalagens kristendomsbalk som en förhöjning av bötesbeloppet för dråp eller mord under en period av tjugo dagar med start från julaftons kväll.

Fortfarande utlyses julfrid i finländska Åbo klockan tolv på julafton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om