NT besöker Träningsverket en fredagsförmiddag när en av tre grupper träffas för att gympa och gymma tillsammans. Åldrarna varierar från cirka 70 upp till 88 år.
– Seniorgympan har funnits i ungefär tio år. Jag har haft det i fem år och när vi startade var det 15 stycken. Nu är det 66 stycken, tio på kö och det finns en önskan om att starta en grupp till, säger Helene Mörling, personlig tränare och den som leder gympan.
I SCB:s senaste undersökning av levnadsförhållanden visar det sig att 75–84-åringarna har närmat sig de yngsta, 16–24-åringarna, betydligt de senaste åren när det gäller regelbunden motion. Bland de yngre motionerar 82 procent varje vecka, bland de äldre cirka 60 procent.
Vad tror du det beror på?– Det är en ökad medvetenhet om att man mår bra av att röra på sig. Och att det aldrig är för sent att börja träna. Jag tror sociala medier är en bidragande orsak för allt fler äldre har tillgång till det och det har blivit lite hypat att träna, säger Helene.
När jag pratar med deltagarna själva säger de att det är för att bli piggare och leva längre.
– Det hjälper också mot vissa krämpor. Om man har lite ont i ryggen eller så är det bra att röra på sig, säger Gunnel Arvidsson, 71.
Lars Hagström, 71, instämmer i att träning är jätteviktigt för hälsan.
– Det är inte bara för konditionen, utan för blodcirkulationen, lederna och balansen.
Efter en uppvärmning i aerobicsalen sätter sig pensionärerna vid varsin maskin i gymmet och börjar cirkelträna. Passet avslutas sen med lite funktionell stryka, stretch och balansövningar.
– Jag tvingar dem alltid till balansövningar! Socialstyrelsen skickade nyss ut papper om hur viktigt det är, säger Helene.
Hon är noga med att anpassa nivån till de äldre och att alla tränar efter sin egen förmåga.
– Att passen är så populära beror mycket på ledaren. Hon är så pigg och glad och får alla med sig, säger Gösta Olofsson, ansvarig för friskvården inom SPF Seniorerna S:t Ranghild.