På onsdag är det dags för nya föreläsningar under temat Nyfiken på. Först ut är författaren, journalisten och dokumentärfilmaren Lasse Berg som i boken Vårt inre Afrika bland annat visar hur människan ska leva för att få frid med sitt inre och om det nya livet är hållbart. Totalt blir det sju föreläsningar under hösten.
– Vår idé är att presentera personer som både är radikala och kulturellt spännande samtidigt som det gärna ska vara ett aktuellt ämne i samhället. Föreläsningen ska bli som ett samtal med publiken, säger ordförande Kerstin Svedberg.
Vid föreläsningarna får högst 70 gäster plats och arrangörerna tycker att miljön är speciellt bra för att få fram ett otvungat samtal istället för att det blir en föreläsning.
Alla får vara med och lämna förslag på aktuella föreläsare men det är sällan föreningen får så många förslag. Istället är det styrelsen som brukar bolla olika namn mellan sig.
– Vi testar mot varandra och det gäller ju att vara med lite överallt och nosa upp bra namn. Men för det mesta är det inte alls svårt. Vi försöker alltid få med minst en lokal person. Sedan finns det många spännande namn men de kanske inte alltid har tid. En del namn får man spara på till en annan termin, säger Kerstin Svedberg.
Årets lokala personlighet är författaren och föreläsaren Marianne Wik som är född i S:t Anna. Hon kommer både att berätta om sitt liv och läsa sina dikter.
Förlagschef och chefredaktör Christer Sturmark ska prata om sin bok Upplysningen. Genom boken vill han sprida förmågan att genomskåda bluff, vidskepelse och orimliga påståenden.
Att fattigdomen finns mitt ibland oss i vårt samhälle talas det sällan om. Det gör däremot den Augustinominerade boken Fattigfällan skriven av journalisten Charlotta von Zweigbergk. I boken beskrivs hur snabbt allt kan förändras, hur en människa i vårt samhälle kan falla igenom alla skyddsnät och förlora allt.
Det kurdiska folkets situation i Mellanöstern och Turkiet har diplomaten och författaren Ingmar Karlsson skrivit om i boken Kurdistan - Landet som icke är. Han beskriver det kurdiska folkets öde i olika länder i regionen. Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet, som forskar om extremism och samhällsskydd besöker också föreläsningsserien.
Sist ut i december är Kristina Paltén, äventyrare, löpare och författare. I boken Den rädda löparen, berättar hon om sitt lopp på 1 840 kilometer genom Iran. En berättelse om rädsla men även om mod, att våga göra det annorlunda och försöka påverka sin omvärld.