Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Internationellt projekt på Nyströmska skolan

Igår var presenterades det nya EU-projektet som Nyströmska skolan ska delta i. Denna gång blir det ett utbyte med Italien och Frankrike.

Felicia Fallman och Markus Crifält, årskurs 2 på Samhällsprogrammet, ser utbytet som en spännande upplevelse.

Felicia Fallman och Markus Crifält, årskurs 2 på Samhällsprogrammet, ser utbytet som en spännande upplevelse.

Foto:

Söderköping2011-09-21 03:00

Internationelle samordnaren José Molina fullkomligt lyser av glädje inför det nya projektet. Det är åttonde gången Nyströmska skolan deltar i ett internationellt projekt. Temat denna gång är integration samt att motarbeta rasism. Projektet kallas Interpopuli och på går fram till 2013 och bidrag har sökts genom EU.

Under tisdagsmorgonen samlas elever som är intresserade av att delta i projektet.

- Vi satt i Rimini, berättar José Molina, och hade avslutat ett projekt och tänkte: vad ska nästa projekt handla om. Varför inte arbeta mot rasism?

Inte vi och dom
Den som kläckte idén var den nu pensionerade läraren Sten Nilsson, men som fanns på plats under mötet.

- Genom att sammanföra olika kulturer så inser man att vi inte är olika. Det finns inget vi och dem, det finns bara vi, säger Sten Nilsson.

Nyströmska skolan, en skola i Materia, Italien, och en skola i Marseille, Frankrike, ingår i utbytet. Genom utbytet får eleverna träffa varandra, bo hos varandra och ta del av en annan kultur. Men det ingår också att granska sin egen omgivning.

- Har vi segregation här i skolan? Det är något att tänka på. Finns det skillnader mellan man och kvinna här? Det är några av sakerna vi ska analysera, säger José Molina.

Stort intresse
Många räcker upp händerna när de får frågan om de vill delta. Om det blir för många anmälda hålls en tävling där eleverna får motivera sitt engagemang i projektet.

Redan vecka 47 kommer eleverna från Frankrike och Italien. De stannar i cirka fem dagar. Marcus Crifält, har nyligen haft utbyteselever boende hemma hos sig.

- Det bästa är att man får se andra kulturer. Jag har rest mycket innan och de vänner man vinner, de vinner man för livet. Två irländare bodde hos mig och jag tror vi kommer vara vänner hela livet. Jag vill åka dit och hälsa på, utan skolan. Det här är en fantastisk möjlighet, det får man inte uppleva många gånger. Bara att lära känna någon annan är stort.

Felicia Fallman är nyfiken och funderar på om hon kan ha någon boende hos sig.

- Det här låter jättekul, att träffa andra människor och jämföra hur man har det, säger hon. Jag tänkte först att jag inte hade plats hemma, men kanske kan det gå. Det låter kul och då kan man lära sig prata engelska ordentligt.

Frågor från unga
- Det är jättespännande naturligtvis, säger rektor Kristin Andersson. Nyströmska har hållit sig framme i internationella frågor och alltid haft ett utbyte.

- Vi har specifika syften med varje projekt som i grund och botten handlar om möten. Man märker att elever har samma frågeställningar kring studier, vad vill jag ägna mitt liv åt, vilka möjligheter har jag, hur kan jag komma dit jag vill och vem är jag i det sammanhanget.

Målet med utbytet, förutom att knyta nya kontakter och skapa förståelse människor emellan, är att påverka politiker genom att skicka propositioner och filma intrycken som eleverna får.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om