Det var runt årsskiftet som projektet "Installationen Ylva och Toste" tog fart. Illustratören Mimmi Tollerup har mejslat fram bakgrunder och karaktärer varpå programmeraren Elias Furenhed har överfört dessa till den digitala världen. Det handlar alltså om en interaktiv installation med medeltida tema som ska stå klar i oktober om tidsramen håller.
– Det här är ju något vi inte gjort tidigare så det är spännande men krävande, säger Barbro Mellqvist som beskriver svårigheterna att från början hitta en gemensam vision.
Nu har man enats om denna och också kommit en bra bit på väg. På måndagen är projektgruppen med representanter från Medeltidscentrum, Vetenskaparna samt kulturkontoret på plats i Nyströmska skolan för att stämma av var man står. På en overhead-duk syns en stad (det medeltida Söderköping) och en liten trollslända som gnistar av grönt, denna fungerar som muspekare.
– Men det är inte som en dator utan istället fångar en kamera upp rörelserna på den som står framför så det är kroppsrörelser som styr trollsländan, säger Elias Furenhed.
När Mimmi Tollerup kom in i projektet höll hon workshops med barn från Sofies gård och Särskolan för att få ta del av deras funderingar och frågor kring medeltiden. Från det har sedan teckningar och handlingen växt fram, i samarbete med Elias.
– Det har varit ganska svårt att veta hur staden skulle se ut men jag har fått en del material av Monica (Stangel Löfvall) som vägledning, berättar Mimmi Tollerup som också stått för illustrationerna i paviljongen på Vintervadsgatan.
Det är inte alls dataspelskänsla i installationen utan det syns tydligt att det handlar om gedigna illustrationer, både vad gäller bakgrunderna och huvudkaraktärerna Ylva och Toste. Man kan föra den lilla trollsländan över staden och här och där glimmar det runt ett föremål eller ett hus. Det betyder att man kan interagera med detta, till exempel gå in i ett hus där det kanske finns en uppgift att utföra, som att hjälpa Ylva att släcka en eld.
Installationen ska visas på en fem meter bred och nära tre meter hög skärm. Först på Stinsen, sedan i Brunnslasarettet för att återkomma till Stinsen nästa sommar. Den huvudsakliga målgruppen är barn 6-12 år men alla som är intresserade får naturligtvis prova. Projektledare är Jill Rogheden från Medeltidscentrum och pengar, 500 000 kronor, har man fått från Arvsfonden. Nu hoppas man på stöd för ett andra år där man kan utveckla dessa idéer på olika sätt.