Söderköping Brunn genomförde under pandemiåren en omfattande renovering av hela hotellet. Inglasningen av verandan genomförde de utan bygglov och ansökte om det hos kommunen i efterhand. Samhällsbyggnadsnämnden fattade beslut om att bevilja bygglov i efterhand den 5 maj 2021.
Svenska byggnadsvårdsföreningen reagerade dock på förändringen med missnöje och överklagade bygglovet. De menar att ingreppen innebär en förvanskning av byggnaden som är del av en särskilt värdefull kulturmiljö.
Kommunen har tagit in tre antikvariska utlåtanden inför beslutet, vilka delvis motsäger varandra. Två av experterna anser att åtgärden medför att byggnaden förvanskats och att åtgärden inte utförts varsamt. En expert anser däremot att åtgärden inte medför en förvanskning av byggnaden och att den har utförts varsamt. Länsstyrelsen har i sin samlade bedömning kommit fram till att åtgärderna strider mot förvanskningsförbudet i plan- och bygglagen och upphäver beslutet om bygglov.
– Den här byggnaden ligger i ett område klassat som riksintresse och som omfattas av ett varsamhetskrav och förvanskningsförbud på grund av sin unika karaktär. För att kunna bevilja bygglov måste det här byggnadsverket utformas på ett sätt som respekterar det. Det här området är signifikativt för Söderköping, det är en av de mest värdefulla kulturmiljöerna, och vi bedömer att den här åtgärden inte är förenlig med kulturmiljön i området. Åtgärden är redan utförd och innebär enligt länsstyrelsens mening att byggnaden har förvanskats och att åtgärden strider mot varsamhetskravet, säger Daniel Göransson, länsjurist.
Men Mikael Åhrberg, hotelldirektör på Söderköpings Brunn, tycker att länsstyrelsens beslut är "oerhört märkligt". Fastighetsägaren har anlitat en jurist och överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen.
– Man har inte tagit bort träräcken eller pelarna, allt finns kvar och glaspartiet ligger innanför dem. Man ser klart och tydligt att vi inte gjort någon åverkan på fastigheten, säger han.
De som överklagat menar att ni har förvanskat en värdefull kulturmiljö, kan du hålla med om det på något sätt?
– Nej, därför att det är nermonteringsbart och inget av det gamla är rivet. Vi har varit noga med att inte skada något av det befintliga.
Han framhåller även att verandan nu är mera skyddad från slitage än tidigare.
– Det är pärlspont i taket som blivit hårt utsatt från väder och vind.
Han berättar att det fram till 2019 fanns plexiglasskivor mellan pelarna som på vinterhalvåret skulle skydda från att det skulle blåsa och regna in.
– De var oerhört fula och repiga, säger Mikael Åhrberg.
Framför allt betonar han att verandan nu blivit tillgänglig att använda 365 dagar om året, i stället för bara under sommarmånaderna. Det tillför cirka 45 platser till restaurangen.
– Det är en fördel att vi står här nu trots allt, det hade vi inte gjort tidigare utan då stod det bord med presenningar över här.
Om beslutet inte ändras av mark- och miljödomstolen kan Söderköpings Brunn överklaga saken till mark - och miljööverdomstolen. Om de inte får prövningstillstånd där är det länsstyrelsens beslut som gäller.
– Då blir det en tillsynsfråga för kommunen och det kan vara så att de blir skyldiga att återställa byggnaden, säger Daniel Göransson på länsstyrelsen.