Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inget beslut om busskortsförändring

Skoleleverna i Söderköping får inte veta vilken typ av busskort de får innan de måste göra sitt första gymnasieval.

Busskort. I nästa vecka gör niondeklassarna sitt val till gymnasiet, men något besked om vilken typ av busskort de får om de väljer Nyströmska skolan får de inte innan dess.

Busskort. I nästa vecka gör niondeklassarna sitt val till gymnasiet, men något besked om vilken typ av busskort de får om de väljer Nyströmska skolan får de inte innan dess.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2018-02-08 17:00

Den 15 februari ska alla blivande gymnasieelever gjort sin första ansökan till gymnasium. Men tills dess kommer inte politikerna i Söderköping att ha bestämt vilken typ av busskort eleverna kommer att få. Inte heller vilka avståndsregler som gäller har man beslutat om. Vid senaste kommunstyrelen väckte frågan en lång debatt.

– Jag förstår inte att vi diskuterar den här frågan igen. Vi har ju redan varit här en gång och tillsammans beslutat att satsa en miljon kronor till skolan för att de ska kunna konkurrera med andra skolor. Det är väldigt olyckligt att den här frågan tas upp igen och just nu, säger Anders Eksmo (KD).

Tjänstemannaförslaget som finns föreslår att kommunen ska återinföra avståndsregler samt ge ett läsårskort till de elever som är berättigade. Idag får alla elever ett helårskort som innebär att de kan åka alla dagar och alla tider på dygnet samt även på lov. Läsårskortet begränsar åkandet till vardagar fram till klockan 19. Det gäller inte heller under stora lov.

Prisskillnaden på korten är idag 700 kronor enligt Mikael Appelberg som har utrett frågan. Idag får alla elever på gymnasieskolan busskort men de tidigare avståndsreglerna var fem kilometer. Om de nya förslagen genomförs blir det en besparing på totalt 573 000 kronor per år. För höstterminen i år blir besparingen 286 500 kronor.

– Då vi diskuterade detta senast besämde vi att busskort och satsningen på en-till-en-dator var de viktigaste sakerna för gymnasieskolan. Vi avsatte en miljon kronor till detta. Då sa vi också att vi en gång för alla skulle radera ut frågan om busskort så att det i framtiden inte skulle vara en konkurrensnackdel, påminner Anders Eksmo.

Han poängterar att frågan är större än bara vilken typ av busskort som väljs. Busskortet kan vara ett incitament till att välja en gymnasieskola i Norrköping istället för Nyströmska gymnasiet för då får eleven busskort.

– Den elev som väljer en annan gymnasieskola kostar cirka 100 000 kronor för kommunen. Om det är tre elever som väljer bort oss vore det sorgligt och dessutom samma kostnad som besparingen, fortsätter han.

Flera politiker funderade över rättvisetanken, att alla gymnasieelever ska ha samma förutsättningar.

– Det blir en orättvisa om vissa elever kan åka till Norrköping för aktiviteter och nöjen, säger Annika Altnäs (C).

– Det är väldigt olyckligt att frågan kommit upp nu när det ska väljas. Vi kan inte ge ett svar till föräldrar och elever om de får busskort eller inte. Det har våra blivande gymnasieelever rätt att veta, säger Inga-Lill Östlund (L).

Ändå var samliga politiker i kommunstyrelsen överens om att de måste invänta barn- och utbildningsnämndens åsikt i frågan innan de tar beslut.

– Jag är säker på att vi rett ut frågan till april och då har eleverna omvalsperiod för att vara säkra på vad de vill välja. Så chansen för att välja om är inte körd, sa Åza Diaz Mägi (MP).

Vad gäller saken?

Sedan flera år tillbaka får gymnasieeleverna i Söderköping ett busskort som motsvarar helår, det vill säga de får åka alla tider både på vardagar, helgdagar och lov.

Dessutom tog Söderköpings kommun bort avståndsreglerna så att alla elever får busskort, oavsett hur nära skolan de bor.

Nu är förslaget att kommunen istället ska ge läsårskort som gäller 06-16 på vardagar och inte helger eller större lov. Detta skulle ge en besparing på cirka 213 000 kronor.

Förslaget innebär också att kommunen återinför avståndsregler och enbart de som bor fem kilometer från skolan har rätt till busskort. Enligt skollagen gäller en gräns på sex kilometer. Att återinföra avståndsreglerna skulle ge en besparing på cirka 360 000 kronor till kommunen.

På ett år skulle kommunen då spara cirka 573 000 kronor på helår och i höst spara cirka 286 500 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om