Ingen ny budget förrän efter valet

Budgeten och den fyraåriga strategiska planen brukar vara klar till midsommar, men i år dröjer det tills i höst. Det beroende på valet i september.

Process. ”Vi vill att nämnderna och förvaltningarna ska bli mer involverade i budgetprocessen”, säger Yvonne Persson (M).

Process. ”Vi vill att nämnderna och förvaltningarna ska bli mer involverade i budgetprocessen”, säger Yvonne Persson (M).

Foto: Ann-Charlotte Hansson

Söderköping2018-03-14 08:00

– Det är för att den nya majoriteten ska kunna ta beslutet, säger kommunalrådet Yvonne Persson (M).

– Men det är bara för i år, sedan går vi tillbaka till det normala, fortsätter hon.

Däremot finns det en annan nyordning som kommer att bestå även efter den 9 september.

Tidigare har det varit så att kommunfullmäktige fattar beslut om budgeten och den strategiska planen för fyra år framåt. Därefter har nämnderna fått börja arbeta med sina budgetar inom den ram de fått.

Nu ska det bli tvärtom.

– Nämnderna ska ta fram ett underlag innan kommunfullmäktige fattar sitt beslut. Det är för att vi vill att nämnderna och förvaltningarna ska bli mer involverade i budgetprocessen, säger Yvonne Persson.

Meningen är också att nämnderna ska presentera sina äskanden före valet.

– Sedan kan det bli så att deras äskanden innehåller mer än vad det finns utrymme för. Då blir det en förhandling. Och det ska rymmas inom den strategiska plan för 2019–2022, säger Yvonne Persson.

När ärendet var uppe i allmän beredning, ett organ för nämndernas presidier, hade Ulric Nilsson (c) en del synpunkter.

– Jag sitter varken med i kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen utan det här var min möjlighet. Jag hade inget motförslag, men det kändes inte rätt att budgetprocessen ska komma igång först efter valet. Jag förstår tanken att det är den nya majoriteten som ska ta budgeten för kommande år, men tycker också att det är viktigt att väljarna inför valet ser vad de olika partierna vill i budgetarbetet. För då handlar det om skarpa förslag, inte något valfläsk.

Ulric Nilsson är också rädd att det nämnderna slåss med varandra om de ska komma med sina äskanden innan kommunfullmäktige gett en ekonomisk ram.

Med på fullmäktigemötet var Ulric Nilssons partikamrat Peter Karlström.

– Beslutet är taget, men vi har fortfarande inte fått klarhet i detaljerna hur det ska gå till, hur fördelningen mellan nämnderna ska ske.

Är det OK att det stora budgetarbetet sker efter valet?

– Jag är inte bekväm med det, men vill först få klarhet i hur majoriteten tänker och hur kommunstyrelsen ska kunna följa det här och agera. Det är viktigt att vi tar ett ansvar för helheten.

Även han ser en risk i att det blir nämnder mot nämnder.

– Vi måste hålla ihop det politiskt, anser han.

Yvonne Persson betonar att pengarna för 2019 redan finns beskrivna i strategisk plan för 2019-2022.

– Den ramen togs redan 2015. Det är inte ettårsbudgetar vi arbetar med, utan har hela tiden en fyraårscykel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om