På detta vykort, skrivet den 20 juli 1903, ser vi Storån med byggnader på vänster sida. I boningshusen var det inte så ovanligt, med så kallade spiselrum och där bodde ofta, i ett rum med spis, en familj med ibland upp till sex barn.
Bron längre bort var vid denna tidpunkt helt av trä och man får förmoda att vårfloder ibland helt raserade den. Jag tänkte idag berätta lite om de vita byggnaderna längst ned till höger...Bosgård.
Vid ett besök helt nyligen fick jag en intressant visning av herr Clausson, delägare på Bosgård. Han berättade att här fanns tidigare på 1900-talet, en firma som etablerade sig redan 1876, nämligen C. F. Karlsson Möbel- och likkistfabrik. Det var väldigt populärt att handla möbler här för Söderköpingsborna och när livet nått sin ända, var det ju praktiskt att beställa det som behövdes för den sista vilan.
Förresten, herr Clausson, delägaren, har ju haft föregångare som ägare. Vad sägs om...Bo Jonsson Grip, Svantepolk Knutsson, Karl Knutsson Bonde och Gustav Vasa! Detta beror på att detta område, räknades som en kungsgård med anor från 1000-talet.
En träkyrka lär ha funnits här då, före S:t Laurentii kyrka, detta tyder hittade gravstensfragment på. En byggnad med runt spetsigt tak, syns efter bron, det var tvättstugan med trapp ner till ån, där då tvätten fick sin sköljning. Det här året, 1903, fick Söderköping elektricitet. Tänk vilken upplevelse att bara trycka på en knapp och lampor lyste snart upp husen och de små industrierna som fanns i staden.
Denna dag i juli, rann åns vatten sakta och makligt. Några änder med ungar syntes vid bron.