Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I Nilsonnes egen värld

Tågförsening och problem med mikrofonen. Men en mindfulness -mästare låter sig inte störas av sådana världsliga ting. Författaren och psykiatern Åsa Nilsonne mötte i tisdags Söderköpingspubliken på Bondens.

Publiken var frågvis och intresserad av Åsa Nilsonne. Foto: Gabriella Nilsson

Publiken var frågvis och intresserad av Åsa Nilsonne. Foto: Gabriella Nilsson

Foto: Gabriella Nilsson

Söderköping2011-07-06 03:00

Annika Berge från Bondens Crêperie och Lanthandel presenterade Åsa Nilsonne som pionjär inom mindfulness i Sverige. Bondens var fullsatt och publiken fick räcka upp händerna utifrån hur de har hört talas om henne. Några kände henne som psykiatriker samt professor som skriver handböcker i välmående och mindfulness, några som deckarförfattare och några som författare till en bok om relationen till sin hund.

Misstänksamma
Bokutgivningen har minst sagt varierat. Förlagen har varit lite misstänksamma till hennes idéer, men det har gått vägen.

- Jag har alltid försökt att vara seriös, genom läkarutbildningen, sedan AT-tjänsten och genom vidareutbildningen till psykiater.

Sedan lång tid tillbaka har Nilsonne haft ett intresse för människans tankevärld och vad som påverkar individer.

- Det är ju jättespännande att försöka förstå hur någon plötsligt tror att den kan flyga och står på åttonde våningen och fäller ut sina vingar, säger hon och teatralisk viftar med armarna. Men jag stötte omedelbart på problem.

Ogillade medicinering
Genom arbetet som psykiater fick hon inblick hur människors problem behandlades med medicin. Det var inte något hon ville delta i, utan hon sökte andra vägar till välmående. Nilsonne skaffade sig en psykoterapiutbildning.

- Idag är det säkert 30 år sedan jag skrev ut medicin åt någon, säger hon med stolthet i rösten.

Men att behandla alla människor genom terapi var inte enkelt. Hon blev uttråkad av att lyssna till män, hon förstod dem inte. Kollegorna trodde hon var galen, men hon valde att behandla enbart kvinnor på en ätstörningsklinik. På kliniken hämtade man inspiration från mindfulness, som då var en ny metod. Ännu en gång höjde kollegorna ett varnande finger.

- De jämförde mindfulness med kristallhealing och voodoo och sade att det var en riktig karriärdödare.

Karriärdödare
Hon skrattar åt minnena. Liknande saker fick hon höra när hon skaffade barn och vill uppmuntra kvinnor som får höra att barn är karriärdödare att strunta i sådana påstående.

- Ska du bli karriärpensionär nu. Ska du sitta hemma som en frögurka och bara yngla av dig, frågade kollegorna.

Gick sin egen väg
Men hon lät sig inte stoppas. Nilsonne har kraft bakom orden då hon själv gått sin egen väg. Uppvuxen i Norge, Etiopien och i Sverige med diplomatföräldrar har hon kanske fått skapa sin egen värld, varit tvungen att hitta en inre styrka och lita till sig själv. Och kanske var det detta som gjorde att hon kunde ta till sig just mindfulness. Hon beskriver det som ett sätt att tänka, ett annat sätt att hantera känslor och kunna reglera dem, att skaffa sig mer eller mindre av en viss känsla.

En annan del av mindfulness är att kunna styra sin uppmärksamhet, till exempel att se möjligheterna i en situation istället för att påverkas av svårigheterna. Även att lyssna på både sig själv lika mycket som på andra är viktigt, att finna en balans mellan dessa.

Nilsonne är övertygad om att alla kan lära sig denna tanketeknik.

Nyfiken publik
En nyfiken publik får i slutet av föreläsningen ställa frågor, som handlar om uppväxt, internatskola, författande, genrebestämning av böcker och det givna ämnet mindfulness.

- Det är ju inte helt lätt att välja sin tankar, säger en åhörare.

- Nej, men det är inte helt svårt heller, svarar mindfulness-experten.

n Ålder: 62 år

n Familj: tre vuxna söner

n Yrke: psykiater, professor i medicinsk psykologi samt författare

n Böcker: fem deckare om polisen Monika Pedersen, en roman samt fem fackböcker om bland annat mindfulness

n Kuriosa: har en hund som är från Östra Ryd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!