Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur svor man förr?

Det blir en "sjutusan" till föreläsning om medeltida svordomar på torsdag i föreläsningsserien Retro.

Ulla Stroh Wollin

Ulla Stroh Wollin

Foto: Från Kulturkontoret

SÖDERKÖPING2016-02-16 10:30

”Att du fick tusen fall, du har kallat mig en skorvot skävel! Guds fem under!”. Ja, om någon hördes fara ut i en sådan harang på medeltiden betydde det i regel att personen i fråga var präktigt arg, eller förbannad som man kan också kan uttrycka det. Även ord som sjutton och tusan har sin grund i medeltidens svärande men dessa finns fortfarande kvar ibland oss, även om de knappast har kvar sin forna laddning. Betydelsen av att vara en skorvot skävel har däremot gått förlorad under seklernas lopp.

Om någon så kallade dig för ballskräppa, snorslev eller långhäger på 1600-talet var det nog läge för dig själv att ilskna till. De betyder nämligen i nämnd ordning pung, otuktig kvinna och övermodig person.

Om detta kommer Ulla Stroh Wollin, docent i nordiska språk vid Uppsala universitet att föreläsa på torsdagskvällens Retro-föreläsning på Stinsen. Hon ska bjuda på en tidsresa i svordomarnas värld och tala om vem som svor hur och vad det säger om gångna tider. Och vad hände sen med de uttryck som var populära i det förflutna?

Inträdet är gratis så är man intresserad av svordomar och historia, gå dit för "sjutton".

Bakom Retro står Kulturkontoret/Medeltidscentrum och S:t Ragnhilds Gille i samarrangemang med Folkuniversitetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om