Branschorganisationen Fastighetsägarna presenterar nu ett nöjesindex över Sveriges kommuner. I denna listning visar det sig att Söderköping hamnar tvåa i Östergötland med plats 55 bland landets 290 kommuner; Vadstena är bäst med en 23:e plats.
Mätningen har gått till så att man har mätt tre olika kategorier per 10 000 invånare: antal restauranger (registrerade som aktiebolag); antal serveringstillstånd samt antal nöjesföretag, alltså företag som bedriver underhållningsverksamhet.
I Söderköping finns 0,92 restaurang per 10 000 invånare enligt denna undersökning, motsvarande siffra för serveringstillstånd är 1,21. Antalet nöjesföretag är 0,87 per 10 000 vilket ger en totalsiffra på 3,01 vilket alltså är näst högst i Östergötland.
I östra länsdelen kommer Valdemarsvik härnäst på plats 84 medan Norrköping först återfinns på en 95:e plats med totalsiffran 2,50 vilket inte är något vidare för en såpass stor kommun. Än värre är det för Linköping som hamnar så långt ner som plats 155.
Nu är det här med nöjesliv inte helt lätt att ringa in, Fastighetsägarna skriver också själva i sitt nöjesindex att "Vad som definierar ett rikt nöjesliv är en fråga om tycke och smak.". När Folkbladet frågar Söderköpingsbor framkommer ju också tydligt att man upplever vintrarna helt annorlunda än somrarna. Men de olika evenemang som anordnas varje år (främst sommarhalvåret) är uppskattade, i synnerhet det evenemang som har vuxit mest på senare år, både publikt och storleksmässigt: Gästabudet.
David Björnberg på Fastighetsägarna som är den som gjort utredningen påpekar att det är svårt att jämföra kommuner med olika förutsättningar men att man kan använda indexet som en fingervisning. Den allmänna trenden är att det finns flest restauranger och serveringstillstånd per invånare i små turistkommuner medan Stockholmsregionen har överlägset flest nöjesföretag. Både förorts- och pendlingskommuner får generellt låga poäng.
De som toppar listan är Åre och Borgholm med Stockholm på tredje plats. Anmärkningsvärt är också att det i många av Sveriges kommuner saknas både restauranger och nöjesföretag.
– Det kan vara problematiskt för de kommuner som krymper. Det är viktigt att erbjuda ett socialt liv för att få folk att stanna kvar, säger David Björnberg.