Kyrkovalet är ett val som inte brukar ha högt valdeltagande, men de engagerade försöker få medlemmarna att rösta.
– Det är viktigt att man väljer till stiftet och till kyrkomötet. Det är där det är partipolitiskt och vissa partier försöker ta makt över kyrkan eftersom många väljer att inte rösta. Sverigedemokraterna ser det här som sätt att få stort inflytande, säger Katarina Karlberg, vice ordförande i kyrkorådet.
Östra Ryds församling består av tre socknar som slagits ihop, Gårdeby, Västra Husby och Östra Ryd. Församlingen försöker se till att det finns aktiviteter på alla tre platserna och tar hand om kyrkorna. Till hösten satsar församlingen på barn- och ungdomsaktiviteter i olika åldrar, tisdagsklubb, miniorer, kör, med mera. På fredagar bjuds det på frukost för alla åldrar med pyssel för barnen. Många ungdomar har också valt att konfirmera sig i församlingen.
På kyrkovalet hålls alla tre församlingshem öppna med gudstjänster i varje kyrka. Valet till kyrkofullmäktige i Östra Ryd är partipolitiskt obundet. Det finns en lista med 25 namn varav fullmäktige behöver femton ordinarie ledmöter och åtta suppleanter. Tre personer får var och en kryssa om man vill.
– Vår uppgift är att bevara de gamla kyrkorna och se till att det finns ett aktivt församlingsliv. Nästan alla räknar med kyrkan då det händer något stort i livet, det kan vara både glädje och sorg. För att kyrkan ska kunna erbjuda detta som många vill ha måste vi ha en organisation för detta, säger Katarina Karlberg.
Engagemanget är relativt högt. Av 3 057 folkbokförda har 2 113 personer kyrkotillhörighet, vilket motsvarar 69 procent.