Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hög uranhalt i dricksvattnet

Dricksvattnet i Söderköping har högre halt av uran än Livsmedelsverkets rekommenderade maxvärde. I väntan på hårdare regler från EU funderar nu Livsmedelsverket på att införa ett nationellt gränsvärde. Men en översyn av vattnet i Söderköping är på gång.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

SÖDERKÖPING2011-03-30 03:00

Statens strålskyddsinstitut gjorde 2004 en kartläggning av Sveriges dricksvatten (2004:14) med bäring på halter av naturligt radioaktiva ämnen. Av 256 prover som kom in översteg nio WHO:s riktvärde på 15 mikrogram uran per liter. Fjärde högst halt uppmättes i Söderköping med ett värde på 22,8.

Dessa värden bedöms inte som skadliga men Livsmedelsverket och Socialstyrelsen överväger nu ändå att införa ett nationellt gränsvärde på 15 mikrogram uran per liter, överstigs det ska vattnet räknas som otjänligt. Söderköpings vatten ligger alltså klart över denna siffra.

Men åtgärder för att förbättra kommunens dricksvatten är på gång.

Översyn
-Vi planerar att renovera Vattenverket och det ligger i vår investeringsplan 2012 där 15 miljoner kronor är avsatta för detta ändamål, upplyser Michael Botvidsson, teknisk chef på Söderköpings kommun.

- Vi har ambitionen att göra en större översyn av vårt dricksvatten, främst med anledning av att vi har lite hårt vatten i Söderköping. I detta arbete ska vi också se över halten av uran och andra ämnen.

Mikael Botvidsson tycker inte att det är en speciellt alarmerande halt uran som mätts upp.

- Det är ju enligt olika studier först när man kommer över 300 mikrogram uran per liter som det kan vara skadligt.

Frågan om hur man ska rena vattnet från uranet är lite knivig.

Radioaktivt
- Vi har inte tittat på metoder än men de som finns har ju nackdelar. Det gäller också att kunna ta hand om restmaterialet som får betydligt högre halter av radioaktivitet, påpekar Michael Botvidsson.

Sverige har alltså för närvarande inget gränsvärde för uran i dricksvattnet utan bara rekommendationer. Kanada införde nyligen ett gränsvärde på 20 mikrogram per liter.

Uran förekommer naturligt i berggrunden där vissa bergarter, vanligt förekommande i Sverige och Finland har högre halter. Den högsta halten i den nämnda undersökningen uppmättes i Köping och låg på 41 mikrogram uran per liter. Bergborrade brunnar kan ha betydligt högre halter, upp till 1300 mikrogram uran per liter har uppmätts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!