Hjärtstartare är placerade på Stinsen, Nyströmska skolan, Ramunderskolan, Sporthallen Vikingen och kommunhuset.
Utbildad personalKristina Hagernäs, informatör på Stinsen, visar hjärtstartaren. Hon har själv deltagit i utbildningen som cirka femton personer på varje arbetsplats deltagit i. På varje plats finns även en ansvarig och en lista med de som gått utbildningen ska sitta vid hjärtstartaren.
- Vi vet hur man använder den och hur viktigt det är att kunna hjärt-lung-räddning (HLR), säger hon.
Personalen på varje arbetsplats vet funktionen och har lyssnat till hur den talar.
- Det var en jättebra utbildning, det känns bra att veta hur man ska använda den. Den är väldigt instruktiv. Den är till för allmänheten, men det är en trygghet för oss att vi kan hantera den, säger Kristina Hagernäs.
Publika platserAtt ha hjärtstartare på kommunala platser där mycket folk rör sig kom som ett medborgarförslag. Därefter tog kommunfullmäktige ett beslut om att sätta upp dem på fem platser. Varje hjärtstartare kostade cirka 10 500 kronor, därtill kom utbildningen på cirka 4000 kronor per hjärtstartare. Finansiering på 45 000 kronor kom delvis från Söderköpings hemskyddsförening.
- Det blir mer och mer vanligt med hjärtstartare, säger Håkan Hagström, räddningschef. Det kommer stort, och det är bra. Den kan vem som helst använda, den talar om vad du ska göra och om det kan vara något annat fel.
Förutom räddningstjänst och ambulans finns hjärtstare på några privata företag som Söderköpings brunn. Hagström ser gärna att fler tar initiativ där människor rör sig.
- Det här kan rädda liv, för någon månad sedan vet jag att man använde en hjärtstartare på Idrottsparken (Norrköping). Men det finns en paradox i det här, man hoppas ju man slipper använda den.