Det är eftermiddag en torsdag i april och solen skiner över Stegeborgs hamn. Trots att det är vardag står en lång rad med husbilar på ställplatserna utmed vattnet. Lars och Ann Lundberg från Linköping har ställt ut ett bord och sitter och njuter av våren.
– Det är vår första åktur för i år, vi ville se att allt fungerade, säger Lars.
Paret stämmer bra in på teorin om att corona-pandemin har gjort att fler valt att köpa husbil. De köpte sin husbil, som de kallar Lilla Kalle, förra året när "hemester" eller "svemester" blir ordet på allas läppar.
– Sverige är så vackert, det finns ingen anledning att åka utomlands, säger Lars.
Ove och Marie Åberg, några husbilar längre bort, har haft sin husbil i fem, sex år, men även de anser att det är ett bra sätt ta sig ut under corona.
– Det blir automatiskt att man är ute mycket. Idag har vi till exempel gått Stegeborgsslingan på 12 kilometer. Det var jättefint, säger Ove.
Några rättvisande siffror på hur mycket försäljningen har ökat går inte att få fram. Husvagnsbranschens riksförbund har statistik över nyregistrerade husbilar månad för månad, men de är missvisande på grund av flera ändringar i regelverken. Lars Erik Paulsson på HRF-kansliet, kan ändå bekräfta ökningen.
– Det är i alla fall vad våra medlemmar säger, att det är stor efterfrågan på både husbilar och husvagnar. Tittar man på Blocket så finns just nu 3 396 stycken till salu i hela landet, och det är väldigt, väldigt lite. Det är cirka 400 färre än för bara några dagar sen.
Cassandra Danielsson som tillsammans med sin man Casimir driver Stegeborgs egendom, har märkt en tydligt ökning av intresset för deras ställplatser för husbilar.
– Vi har sett trenden i flera år, men 2020 överträffade våra förväntningar, säger Cassandra.
Hon är övertygad att ökningen under fjolåret, och hittills i år, går att koppla till corona.
– Det har ju knappast gått att resa. Och förra våren märkte vi att många kom som var påverkade av tvåtimmarsregeln.
Även stugorna, som invigdes 2019, har blivit populära.
– Det var fullt uthyrt förra året och jag har nästan helt uthyrt i år också. En del hyr även på vinterhalvåret för att sitta här och jobba. Också det är en corona-effekt, säger Cassandra.
För Cassandra och Casimir är det en ambition att får fart på verksamheten året runt. För att lyckas med det har restaurang Hamnkrogen öppen torsdag lunch till söndag även under vintern.
– Tobias och Sofia (Laving, som också driver Bakfickan i Söderköping och Valdemarsvik, reds anm.) är arrendatorer sen förra året och vi ville gärna att de skulle satsa på att ha öppet året runt. För att få fart på det hade vi ett erbjudande om att den som spenderade pengar i restaurangen fick stå på sin ställplats gratis. Det var många som nappade, säger Cassandra.
– Men det kommer även lunchgäster hit från Söderköping, Norrköping och Vikbolandet, säger Christina Andersson, restaurangchef, och serverar en kopp kaffe.
Cassandra menar att verksamheterna gynnar varandra och att "folk drar folk".
– Utan ställplatserna skulle de inte kunna ha åretruntöppet, och ställplatserna skulle inte vara så populära utan restaurangen.
Under corona har de också marknadsfört sin "take away" tydligare än innan.
– Många äldre har ringt och beställt och så kommer vi ut med maten.