Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hård kamp gav resultat

Ingen sammanslagning och bägge skolorna blir kvar. Det var beskedet från majoriteten i frågan om Mogata- samt Sankt Anna skola.

Mogata skola.

Mogata skola.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2016-04-22 15:46

Det var i december som majoriteten (S,M samt MP) presenterade sitt Sankt Anna-paket. Detta förslag har mött ganska mycket kritik och motförslagen har strömmat in till kommunens hemsida efter de medborgardialoger som hållits. De två punkter i paketet som mött mest motstånd har gällt planerna på en sammanslagning av Sankt Anna skola och Mogata-skola samt nedläggning av äldreboendet Stenbrinken.

På fredagen har Anders Bevemyr (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden samt Börje Natanaelsson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden som representanter för majoriteten sammankallat ett möte på Mogata skola för att berätta om vilket förslag om skolorna man nu slutligen landat i inför budgetarbetet.

– Efter de medborgarförslag och det engagemang som väckts har vi tänkt om, tillstår Anders Bevemyr.

– Skolorna kommer inte att slås samman och bägge ska också finnas kvar som 1-6-skolor. Vi kommer även fortsättningsvis erbjuda möjlighet att åka buss från Söderköping till Sankt Anna för elever.

Detta innebär att man måste göra något åt den lokalbrist som finns i Mogata skola där idag runt 90 elever går.

– Vi har inlett en dialog med de privata markägare som har mark i närheten av skolan. Vi vill skaffa mark för att bygga en förskola och därigenom frigöra lokaler i skolan, berättar Börje Natanaelsson som bedömer att en sådan kan stå klar till 2019-2020.

Vad gäller Sankt Anna skola har man satt upp ett långsiktigt mål.

– Vi vill att man ska öka med omkring tre elever per år och vill att detta ska pågå i tio år, vi vill ha en långsiktighet, säger Anders Bevemyr som tillägger att även någon form av lokal styrelse med kommunpersonal samt föräldrar ska bildas som kan samarbeta för att nå målen.

– Det engagemanget som föräldraföreningen har visat är jätteviktigt, vi behöver mer av den lokala kunskapen.

Även representanter för föräldrarna på de två skolorna finns på plats och är glada denna dag – de mål som satts upp oroar inte Nina Karlsson i föräldraföreningen i Sankt Anna skola.

– Det här är väldigt glada nyheter och känns väldigt bra. Att öka med tre elever om året är inget som skrämmer oss, säger Nina Karlsson och Anna Andreasson, förälder på Mogata skola håller med:

– Jag är mycket glad, det här är vad vi ville hela tiden.

Enligt Nina Karlsson visar det här vad man kan åstadkomma om man drar åt samma håll.

– Det som varit viktigt här är att skolorna har samarbetat, det har krävts en enad front och vi har dragit åt samma håll. Jag hoppas att vi kan behålla det här samarbetet även i framtiden.

Förslaget i korthet

Sankt Anna och Mogata skolor förblir egna fullständiga F-6-enheter.

Pengar för markköp och byggnation av förskola i Mogata tas med i budget.

Förstärkt föräldramedverkan i Sankt Anna skola med målet att på tio år öka elevantalet med 30 elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om